Aplicația Corona-Formseste utilă pentru realizarea unei hărți a incidenței SARS-CoV-2, fiind prezentată la începutul lunii de către Nelu Tătaru, ministrul Sănătății. Recent, aplicația a fost actualizată, iar noua funcţionalitate permite o monitorizare medicală a cazurilor de COVID-19 confirmate, pe baza informaţiilor introduse de laboratoarele.
Mai exact, persoanele testate primesc prin SMS şi e-mail rezultatele probelor, generate prin aplicație, iar ulteriror se vor genera rapoarte medicale ce vor fi transmise şi medicilor de familie, pentru a lua pacienţii în evidenţă.
„Ministerul Sănătăţii, Institutul Naţional de Sănătate Publică şi Serviciul de Telecomunicaţii Speciale au operaţionalizat actualizarea platformei informatice de centralizare a datelor referitoare la infecţia cu virusul SARS-CoV-2. Noua funcţionalitate permite o monitorizare medicală a cazurilor confirmate, pe baza informaţiilor introduse în aplicaţie de instituţiile prevăzute în Ordinul ministrului Sănătăţii pentru aprobarea fluxului informaţional utilizat în raportarea datelor referitoare la infecţia cu virusul SARS-CoV-2″, se arată într-un comunicat de presă transmis deMinisterul Sănătăţii.
În funcţie de rezultatul testelor efectuate, exista 3 tipuri de mesaje text şi e-mail-uri care sunt transmise de către aplicaţia Corona-Forms către persoanele testate sau la medicul de familie. Acestea cuprind informaţii privind rezultatul testelor efectuate, măsurile pe care persoana respectivă trebuie să le ia în funcţie de aceste rezultate, precum şi informarea medicului de familie cu privire la situaţia persoanei din listă.
„Reamintim că a fost aprobat Ordinul ministrului Sănătăţii pentru aprobarea fluxului informaţional utilizat în raportarea datelor referitoare la infecţia cu virusul SARS-CoV-2, prin care se urmăreşte reducerea timpilor de răspuns a direcţiilor de sănătate publică, îmbunătăţirea colaborării dintre acestea şi persoanele infectate sau care fac parte din anchetele epidemiologice, precum şi facilitarea colaborării cu medicii de familie. Persoanelor care au fost testate li se va comunica rezultatul testelor. De asemenea, deciziile emise de DSP pentru obţinerea certificatelor medicale vor fi transmise prin intermediul sistemului informatic, nemaifiind necesară contactarea DSP-ului”, mai informează Ministerul Sănătății.
„Când un rezultat vine de la un laborator, el ajunge în același timp la pacient în mesaj și în format electronic, apare și la DSP. Din datele pacientului apare la medicul de familie și tot din datele pacientului apare și la Casele de Asigurări de Sănătate.
E anunțat, se ia legătura cu medicul de familie, rămâne în izolare și monitorizare. Dacă avem un rezultat pozitiv și e asimptomatic, rămâne în legătură cu medicul de familie. Apariția unor simptome înseamnă reevaluarea, solicitarea unui transport, de obicei Departamentul pentru Situații de Urgență face acest transport, iar la spitalele dedicate se merge pe programare și se face o evaluare.
Dacă evaluarea nu confirmă modificări radiologice, se decide continuarea la nivel de domiciliu și în continuare se face monitorizarea cu un tratament de specialitate.
La fel, DSP-ul e cel care, tot în această platformă, va da acele decizii de concedii medicale, pe care le vor acorda medicii de familie în monitorizarea de până la 14 zile. Dacă cel care face testul îl primește megativ, la fel merge la medicul de familie care în continuare va decide dacă stă în concediu 5 sau 7 zile, în funcție de infecția respiratorie pe care a acuzat-o”, a explicat Nelu Tătaru, pentru B1 TV, cum va funcționa aplicația Corona-Forms.