Apelul OMS, pe fondul discuțiilor legate de serul AstraZeneca: „Nu există dovezi care să arate că incidentele sunt cauzate de vaccin și e important să continue campaniile de vaccinare”
Organizația Mondială a Sănătății a lansat un apel către administrațiile naționale, luni, îndemnându-le să nu întrerupă campaniile de vaccinare anti-COVID-19, în contextul în care mai multe națiuni au anunțat că suspendă imunizarea cu serul produs de AstraZeneca și Universitatea Oxford pe fondultemerilor legate de siguranța vaccinului anglo-suedez, transmite Reuters.
Germania este cea mai recentă națiune care anunță că suspendă utilizarea vaccinului anti-COVID-19 de la AstraZeneca și Universitatea Oxford. La rândul lor, Țările de Jos, Bulgaria, Irlanda și Indonezia făcuseră anunțuri similare. În schimb, Franța și Marea Britanie spun că nu există motive de îngrijorare.
Apelul OMS, pe fondul discuțiilor legate de serul AstraZeneca
OMS a precizat că rapoartele despre problemele apărute după vaccinarea cu AstraZeneca vor fi evaluate de un consiliu consultativ, care va prezenta cât mai repede o serie de concluzii. Chiar și așa, agenția ONU a explicat că este puțin probabil să își schimbe recomandările de utilizare pe scară largă, pe care le-a făcut luna trecută și care cuprind inclusiv țările în care a fost depistată varianta sud-africană a coronavirusului, despre care se crede că ar putea reduce eficiența vaccinului.
„La ora actuală, nu există dovezi că incidentele sunt cauzate de vaccin și este important să continue campaniile de vaccinare, astfel încât să putem salva vieți și să vindecăm formele de boală severă cauzate de virus”, a subliniat Christian Lindmeier, purtător de cuvânt al OMS.
Vaccinul AstraZeneca se numără printre primele vaccinuri anti-COVID-19 dezvoltate, fiind totodată și unul dintre cele mai ieftine, și ar putea rămâne un instrument central în campaniile de vaccinare din lumea dezvoltată.
Thailanda a devenit, vineri, prima țară din afara Europei care întârzie implementarea vaccinului. Liderii politici naționali trebuia să fie imunizați la început de weekend, însă au anunțat că vor primi dozele de AstraZeneca abia marți.
Cu toate acestea, un alt stat din regiune, Indonezia, a anunțat că va întârzia administrarea vaccinului AstraZeneca, după ce au fost semnalate cazuri de tromboză la câțiva dintre cei care au primit vaccinul pe tărâm european, și că așteaptă că o analiză din partea OMS.
Reprezentanții OMS au afirmat deja că nu există semne care să arate că problmele ar fi fost cauzate de vaccinare, o poziție împărtășită și de Agenția Europeană a Medicamentului, care susține că numărul raportat de cheaguri de sânge nu este mai mare decât cel observat în rândul populației generale.