Apele sunt contaminate: În care județe din România este alertă

Publicat: 23 06. 2022, 20:03
Actualizat: 23 06. 2022, 22:37
Laborator
Foto: Pixabay

După descoperirea în apele din Republica Moldova a bacteriei care duce la holeră, nord-estul României este în alertă. Județele Iaşi, Botoşani şi Suceava au fost atenționate de către Direcțiile de Sănătate Publică, informează Antena 3.

Populația și medicii de familie din Suceava au fost atenționați să urmărească dacă se vor înregistra cazuri suspecte. De asemenea, DSP a anunțat că sunt efectuate verificări minuțioase în interiorul taberelor de refugiați.

În Sudul ţării, în Călăraşi a fost descoperită în apele Dunării bacteria E-coli. Se presupune că bacteria a apărut pe teritoriu în urma unor inundații. Astfel, autorităţile de sănătate publică recomandă, în ambele cazuri: să se consume apă numai din surse controlate, să se respecte regulile de igienă, să fie evitat scăldatul în bălţi sau lacuri a căror apă este necontrolată.

„Pentru cele doua plaje de pe malul Braţului Borcea s-au recoltat probe de apă înaintea sezonului de îmbăiere. Rezultatul acestor probe a fost necorespunzător. S-a reluat recolta la 7 zile, şi aceste rezultate au fost neconforme, dar este de menţionat ca s-a observat o diminuare foarte mare a încărcăturii microbiene faţă de primele probe.

S-a recoltat şi a treia probă acum câteva zile, deja încărcătura bacteriană a scăzut la momentul ăsta, e sub limita acceptată”, a declarat pentru News Hour with CNN, Cezar Rădulescu, directorul DSP Călăraşi.

Recomandările specialiștilor

DSP a interzis scăldatul în apele infectate, precum și consumul acestora. Județul Vaslui a fost luat prin surprindere de apariția holerei în Republica Moldova. În prima comună din România, din dreapta Prutului nu au fost emise înştiinţări oficiale, iar măsurile au fost luate doar la nivel de recomandări.

„Trebuie să informăm populaţia. Oamenii trebuie să aibă grijă la apa folosită, normele de igienă.. Am înţeles că au fost câteva cazuri confirmate, sperăm totuşi la noi să nu fie astfel de probleme”, spune Cornel Stângă, primarul comunei Vetrişoara.

Locuitorii comunei susțin că au aflat abia acum despre acest pericol, dar cred că se va trece peste o eventuală epidemie.

Vibrionul de holeră a fost depistat în probe de apă pe plaja de la Vadul lui Vodă, de pe malul Nistrului.