Ape sufocate de gunoaie. Ecologiștii au colectat 1,5 tone de deșeuri numai de pe malurile râului Olt și din apă

Ape sufocate de gunoaie. Ecologiștii au colectat 1,5 tone de deșeuri numai de pe malurile râului Olt și din apă
Sursa Foto: Suceava News

O cantitate de 1,5 tone de deșeuri a fost colectată de pe malurile râului Olt și din apă de voluntari ecologiști în cadrul unei acțiuni de ecologizare, în plină pandemie de coronavirus, transmite Hotnews.ro.

Reprezentanții Asociației Act for Tommorow au anunțat că la acțiunea de ecologizare a râului Olt au participat în jur de 75 de voluntari din județele Vâlcea, Sibiu și Argeș, care au curățat deșeurile din zona Defileului Oltului.

Reamintim faptul că la începutul lunii iulie în acest an, Președintele Ungariei, János Áder, a transmis o scrisoare către președintele României, Klaus Iohannis prin care îi cerea ca România să adopte măsuri urgente pentru a preveni și combate poluarea cu deșeuri a apelor din România, în contextul în care cantități semnificative de deșeuri ajung în apele din Ungaria prin Someș și Tisa.

Apele României sufocate de gunoaie

Apele României și malurile acestora arată ca niște gropi de gunoi.România are nevoie demăsuri urgentedin partea autorităților publice locale și centrale,pentru a stopa dezastrul ecologic generat de deșeurile care sufocă apele din țara noastră.

În același timp, România are nevoie de parteneriate reale între mediul public, privat și societate civilă pentru a puteaidentificatași implementacele mai bune soluții pentru prevenirea și combaterea poluării apelor cu deșeuri.

Acestea sunt doar o pate dintre concluzileevenimentului de ecologizare, desfășuratîn weekend, undepeste 75 de voluntaridin județele Vâlcea, Sibiu și Argeș, s-au mobilizat pentru acurăța deșeurile din zona Defileul Oltului.

”În total peste 200 de saci, însumând 1.500 kg de deșeuri, au fost strânși în 5 ore, atât de pe malurile râului Olt, cât și de pe apele acestuia. Voluntarii au intervenit cu peste 20 bărci pneumatice și caiace în o parte din zonele cele mai afectate de poluarea cu deșeuri de pe râul Olt, unde covoare de PET-uri și alte deșeuri plutesc pe luciul apei”, au relatat ecologiștii.

Aproximativ200 de saci, însumând1.500 kg de deșeuri, au fost adunați în circa 5 ore, atât de pe malurile râului Olt, cât și de pe apele acestuia. Voluntarii au intervenit cu peste20 bărci pneumatice și caiaceîn o parte din zonele cele mai afectate de poluarea cu deșeuri de pe râul Olt, unde covoare de PET-uri și alte deșeuri plutesc pe luciul apei. Pe malurile din zona Defileul Oltului au fost identificate și curățate numeroase mormane cu deșeuri abandonate de turiști sau pescari, dar și aduse de apă. PET-uri, capace, pungi de chipsuri și de semințe, caserole, tacâmuri de unică folosință, materiale de construcții, încălțăminte, mucuri de țigară, animale moarte, toate se află pe malurile apelor din România, notează Suceava News.

Ecologiștii fac apel la autorități să ia măsuri urgente: ”Țara noastră riscă noi pandemii”

”Acțiunea de ecologizare realizată sâmbătă pe râul Olt ne-a demonstrat încă o dată că problema deșeurilor din ape nu mai poate fi trecută cu vederea. România are nevoie de programe de educare a cetățenilor, de infrastructură de colectare adecvată și de programe naționale prin care deșeurile existente în ape să fie colectate și revalorificate. Țara noastră riscă noi pandemii dacă nu protejăm apele de pe teritoriul nostru.”a declaratAndrei Coșuleanu, președintele Asociației Act for Tomorrow.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`