Apele Române: Nu exista risc de poluare a Dunării la intrarea în țară, conform ultimelor informații primite de la partea sârbă

Apele Române: Nu exista risc de poluare a Dunării la intrarea în țară, conform ultimelor informații primite de la partea sârbă
Foto: Facebook / Apele Române

Nu exista risc de poluare a Dunării la intrarea în țară, conform ultimelor informații primite de România de la partea sârbă, a anunțat Administrația Națională „Apele Române”, miercuri, în contextul deversării masive de produse petroliere de lângă Celarevo, Serbia.

„Apele Române”, detalii despre deversarea de petrol din Serbia

Ministerul Mediului și Apele Române fuseseră informate, marți după-amiază, că de la o navă sub pavilion bulgăresc s-au scurs 35 de tone de produse petroliere pe cursul principal al Dunării, lângă Celarevo (Serbia), la o altitudine de 1.287 de metri.

„Timpii estimați de specialiștii noștri pentru propagarea poluării sunt de cca 24-30 ore până la intrarea în țară. Ținând cont de cantitatea de poluant declarată, lungimea undei de poluare va fi pe o distanță de cca 70-100 km în condițiile de non-intervenție, în aval de zona producerii evenimentului”, notează „Apele Române” într-un comunicat de presă.

Autoritățile sârbe acționează pentru a proteja Belgradul de eventuale efecte ale poluării.

„În acest moment, partea sârbă acționează prin echipele competente Vode Vojvodine (inspecția apelor provinciale, laboratorul acreditat etc.) împreună cu armata sârbă în vederea protejării Belgradului de posibile efectele ale poluării accidentale produse. Astfel, a fost identificată o locație adecvată unde s-a montat un baraj plutitor de protecție, în acest moment, pata de petrol fiind izolată”, mai spune „Apele Române”.

„Echipele de la Apele Române Banat – Sistemul de Gospodărire a Apelor Caraș-Severin au început monitorizarea apelor Dunării, în secțiunea Baziaș, fiind pregătite să acționeze cu material de tip spill sorb dacă unda de poluare va ajunge în România”, a mai precizat instituția.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`