Apel de urgență la 112! Un proiectil cu încărcătură explozivă din Al Doilea Război Mondial a fost descoperit la Aeroportul Oradea

Apel de urgență la 112! Un proiectil cu încărcătură explozivă din Al Doilea Război Mondial a fost descoperit la Aeroportul Oradea
Sursa foto: ISU Bihor - isubh.ro.

Un proiectil cu încărcătură explozivă, care provine din cel de-al Doilea Război Mondial, a fost descoperit luni, 18 septembrie, de muncitorii care lucrau la prelungirea pistei Aeroportului Oradea.

Autoritățile au fost alertate luni, în jurul orei 13:30, cu privire la descoperirea unui proiectil în zona Aeroportului Oradea, prin Sistemul Unic 112, în dispeceratul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Crișana”, al județului Bihor.

Pentru a gestiona situația cât mai bine, echipajul din cadrul Detașamentului 2 de Pompieri Oradea a intervenit cât mai repede la locul faptei.

Proiectil din Al Doilea Război Mondial, descoperit aproape de Aeroportul Oradea

„Ajunși la locul indicat de apelantul numărului unic 112, pompierii militari pirotehniști au identificat un proiectil cu încărcătură explozivă, de calibru 122 de milimetri, provenit din cea de-a doua conflagrație mondială.

Muniția, care prezenta un potențial pericol, a fost ridicată, transportată şi depozitată în condiţii de siguranţă, de către specialiștii pirotehniști, urmând a fi distrusă ulterior, prin explozie controlată”, au transmis reprezentanții ISU Bihor.

Recomandările ISU Bihor

Pentru a evita evenimentele nedorite, Inspectoratul Județean pentru Situații de Urgență „Crișana” al Județului Bihor a amintit cetățenilor că, în cazul unor astfel de descoperiri, trebuie să apeleze imediat la numărul de urgență 112 și să semnaleze evenimentul.

De asemenea, ISU Bihor a înaintat câteva acțiuni interzise în cazul în care descoperim astfel de proiectile, muniții:

  • ridicarea, transportul şi introducerea muniţiilor în diferite încăperi sau locuinţe;
  • comercializarea acestora prin agenţii de colectare a deşeurilor feroase şi neferoase;
  • lovirea sau mişcarea muniţiilor găsite în pământ sau la suprafaţă;
  • introducerea muniţiilor în foc;
  • topirea elementelor metalice de muniţii;
  • tăierea muniţiilor cu ferăstrăul, scule electrice sau prin sudură;
  • folosirea muniţiilor pentru improvizarea diferitelor unelte;
  • demontarea focoaselor sau a altor elemente componente;
  • folosirea, pentru joacă, de către copii, a unor muniţii, cum sunt: grenadele, proiectilele şi focoasele sau alte elemente din componenţa acestora.
Urmăriți B1TV.ro și pe
`