Apariţie rară pe lacul Stânca-Costeşti. Cea mai mare pasăre răpitoare din România a fost fotografiată

Publicat: 30 05. 2022, 18:11
Apariţie rară pe lacul Stânca-Costeşti. Cea mai mare pasăre răpitoare din România a fost fotografiată. Sursa Foto: Facebook/Arii Naturale Protejate Botoșani

Reprezentanții Serviciului Teritorial Botoşani al Agenţiei Naţionale pentru Arii Naturale Protejate au transmis pe pagina de Facebook că un codalb, una dintre cele mai rare păsări răpitoare din România, a fost observat pe Lacul de Acumulare Stânca-Costești, pe râul Prut.

Una dintre cele mai rare păsări din România și-a făcut apariția în zona unui lac

Codalbul, Haliaeetus albicilla, este prevăzut în Anexa I a  Directivei 2009/147/CE a Parlamentului European şi a Consiliului UE din 30 noiembrie 2009 privind conservarea păsărilor sălbatice, iar populația din România este estimată la 110 – 220 indivizi, a anunțat Serviciul Teritorial Botoșani al Agenției Naționale pentru Arii Naturale Protejate .

„Un exemplar matur de codalb a fost observat hrănindu-se în zona lacului de compensare din cadrul Exploatării Complexe Stânca-Costești”, a explicat Serviciul Teritorial Botoșani al Agenției Naționale pentru Arii Naturale Protejate, care au reușit să realizeze mai multe fotografii uimitoare cu această specie, fotografii pe care le-au postat pe pagina de socializare a instituției.

Codalbul este o specie de pasăre răpitoare de talie mare, uşor de recunoscut după silueta impunătoare, cu aripi lungi şi rotunjite interior, primare „digitale” bine definite, coada uşor romboidală şi ciocul masiv, potrivit site-ului pasaridinromania.sor.ro

Specialiștii au mai adăugat că această specie de pasăre răpitoare preferă zonele umede mari, incluzând zonele zonele de luncă ale râurilor, mlaștini extinse, lacuri și zonele de coastă.

Lungimea corpului este de 69 – 92 cm, anvergura de 200 – 245 cm şi greutatea de aproximativ 4.100 g în cazul masculului şi de 5.500 g în cazul femelei.

De asemenea, pentru cuibărire preferă habitatele forestiere cu arbori înalți din vecinătatea zonelor umere, respectiv păduri și zăvoaie, dar și stâncăriile.