Apa, mai scumpă decât berea. Prețurile sunt mai mari decât în alte țări din Europa
Chiar dacă pare ireal, în România apa a ajuns mai scumpă decât berea. Prețul apei îmbuteliate în magazine a ajuns chiar dublu, față de ultimii ani. Chiar dacă țara este plină de izvoare minerale, producătorii spun că au costuri tot mai mari.
Cât costă apa
Cea mai scumpă bere artizanală costă într-un magazin din București 16,5 lei, la 750 de ml, iar apa la 0,5 litri este 15 lei. Într-un alt magazin, berea este chiar mai ieftină decât apa, fiind doar 2 lei față de 3 lei, jumătate de litru de apă, conform observatornews.
În 2021, o sticlă de apă de 2 litri costa între 2 și 2,8 lei, iar acum se găsește la prețul cuprins între 3,4 lei și 4,8, preț la care se adaugă și garanția de 50 de bani. Astfel, față de 2021, costul apei este dublu.
„Preţul ridicat al apei este cauzat de costurile operaţionlale tot mai mari. Taxele au crescut de la 1 ianuarie, energia electrică, transportul, costurile salariale au înregistrat cea mai ridicată rată de creştere din Europa, la noi în ţară, iar asta se vede în preţ”, explică Adi Negrescu, analist economic.
Apa este mai ieftină în alte țări din Europa
Asta în condițiile în care în Grecia, Spania sau Italia o apă la jumate costă între 20 și 80 de cenți, în supermarket.
„Apa minerala a ajuns, din păcate, un adevărat lux, fiind vândută la preţ de băutura răcoritoare. Cum puterea de cumpărare a românilor a scăzut semnificativ, mulţi s-au întors la apa de la robinet”, spune Adi Negrescu, analist economic.
Un român consumă aproximativ 110 litri de apă îmbuteliată pe an. Volumul de apă îmbuteliată vândută în România este estimate la 2,4 milioane de litri în 2024.