Anunțul autorităților: Nu se recomandă ca vaccinurile împotriva COVID-19 să fie utilizate în cazul femeilor însărcinate fără consultarea medicului
Nu există în acest moment o recomandare oficială cu privire la administrarea în sarcină şi în timpul alăptării a vaccinului COVID-19, însă acest lucru nu este descurajat atunci când se concluzionează că beneficiile depăşesc riscurile, tranmite Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilo.
”Ca şi în cazul multor altor medicamente, în lipsa unor date suplimentare din studiile clinice (includerea unui număr semnificativ de gravide şi femei care alăptează în studiu), nu există o recomandare oficială cu privire la administrarea în sarcină şi în timpul alăptării, însă acest lucru nu este descurajat atunci când se concluzionează că beneficiile depăşesc riscurile”, a transmis Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19.
În ceea ce priveşte femeile însărcinate, Comitetul precizează că ”în acest moment, nu se recomandă ca vaccinurile împotriva COVID-19 dezvoltate de companiile BioNTech/Pfizer (Comirnaty) şi Moderna să fie utilizate în cazul femeilor însărcinate fără consultarea prealabilă a medicului şi fără a fi luate în considerare riscurile şi beneficiile individuale”.
Conform informaţiilor puse la dispoziţie de către producători, nu există până la acest moment suficientă experienţă în studiile clinice pentru a recomanda utilizarea Comirnaty şi Moderna în timpul sarcinii.
”În studiile pe modele animale nu s-au identificat efecte negative directe sau indirecte asupra embrionului/fătului, motiv pentru care vaccinarea poate fi luată în considerare atunci când beneficiile depăşesc riscurile asupra mamei sau fătului (exemplu: personal medical expus SARS-COV-2 sau persoane însărcinate cu afecţiuni preexistente care predispun la evoluţie severă a COVID-19)”, au mai precizat autorităţile.
Nici în ceea ce priveşte alăptarea nu există până în prezent studii cu privire la administrarea vaccinurilor Comirnaty şi Moderna în cazul femeilor care alăptează şi nu se cunoaşte până la acest moment dacă vaccinurile sunt excretate în laptele matern.
Poziţia Agenţiei Europene a Medicamentului este că nu sunt aşteptate riscuri în legătură cu alăptarea.
”În ceea ce priveşte fertilitatea, în studiile pe modele animale nu au fost evidenţiate efecte dăunătoare directe sau indirecte asupra fertilităţii feminine”, au mai precizat autorităţile.