MAE precizează că după Brexit, cetăţenii europeni cu reşedinţa legală în Marea Britanie vor beneficia, în continuare, de drepturile oferite de legislaţia europeană, în baza obţinerii unui nou statut care le va garanta dreptul la şedere înainte de data retragerii, după o perioadă de rezidenţă de minim cinci an
Ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu, a participat, marți 12 decembrie, la Bruxelles, la reuniunea Consiliului Afaceri Generale Art. 50, în contextul negocierilor generate de retragerea Marii Britanii din Uniunea Europeană.
“Referitor la drepturile cetățenilor, Marea Britanie și Uniunea Europeană au căzut de acord că cetățenii europeni cu reședința legală în Marea Britanie, precum și membri de familie ai acestora, vor continua să beneficieze de drepturile conferite de legislația europeană, în baza obținerii unui nou statut (settled status). Acest statut va garanta dreptul de ședere al cetățenilor europeni stabiliți în Marea Britanie înainte de data retragerii, după o perioadă de rezidență de minim cinci ani. Până la împlinirea celor cinci ani, cetățenii europeni vor putea aplica pentru un statut temporar. Noul statut va fi singurul document care va atesta reședința legală a cetățenilor europeni în Regat după data retragerii. În baza acestuia, cetățenii europeni vor putea continua să locuiască, să studieze și să muncească în Marea Britanie. A existat un acord privind continuarea exportului prestațiilor de securitate socială, inclusiv beneficiile familiale, și agregarea pensiilor, în conformitate cu legislația europeană existentă la momentul actual”, se precizează într-un comunicat MAE.
De asemenea, toate calificările profesionale obținute sau în curs de obținere înainte de data retragerii vor fi recunoscute de către cele două părți. Totodată, acordul va include detalii cu privire la procedurile administrative pentru obținerea acestui nou statut, care vor simple și transparente. Orice cetățean european va avea drept de ședere până la comunicarea unei decizii finale cu privire la statutul stabilit. Criteriile pentru refuzul acordării statutului stabilit vor fi menționate explicit în acordul de retragere, și vor fi în conformitate cu legislația europeană.
În iunie 2016, un referendum popular organizat în Marea Britanie a decis retragerea acestei țări din Uniunea Europeană. În urma acestui rezultat, Guvernul britanic a declanșat, la 29 martie 2017, procedurile de retragere din Uniunea Europeană, conform Articolului 50 din Tratatul privind Uniunea Europeană. Negocierile pentru stabilirea termenilor de retragere a Marii Britanii pot dura maximum doi ani, urmând ca la 30 martie 2019, pe perioada deținerii de către România a președinției Consiliului Uniunii Europene, Marea Britanie să piardă statutul de membru al blocului comunitar.