Anunț bulversant făcut de Uniunea Europeană / Aragazele pe gaz ar putea fi interzise în România
Recent, oficialii de la Bruxelles au emis directive care cer cetățenilor Uniunii Europene să economisească energia.
Aceasta include adaptarea aparatelor pe gaz, cu o trecere treptată la variante electrice.
Aragazele pe gaz, interzise în România?
Aparatul principal folosit de mulți români pentru a găti sau a încălzi mâncarea este aragazul tradițional. În ciuda utilizării extinse a acestui aparat în trecut, Uniunea Europeană intenționează în prezent să-l elimine, chiar și în casele românești. Acest lucru se datorează faptului că aragazul eliberează dioxid de azot la niveluri care le depășesc pe cele stabilite de Uniune. În consecință, există posibilitatea ca acesta să fie interzis, dar încă nu a fost stabilită o dată exactă.
În locul aragazului tradițional, o sobă electrică este o opțiune viabilă. Acest aparat special funcționează prin elemente de încălzire și necesită mai puțină întreținere decât o sobă tradițională. Deși beneficiile aragazului electric sunt numeroase, există un dezavantaj semnificativ: consumă multă energie electrică. Prin urmare, cei care aleg să achiziționeze o sobă electrică pot observa o diferență în factura de energie electrică față de aragazul lor precedent, scrie Cancan.
Prețul unei plite electrice diferă extrem de mult
Prețul unei plite electrice diferă extrem de mult, în funcție de dimensiunile, specificațiile, anul de fabricație și multe altele. Electrocasnicul poate fi achiziționat la 300 de lei, dar și la 2.000 de lei sau chiar mai mult.
Potrivit spuselor unui doctor în inginerie, acesta este topul celor mai mari consumatoare de energie electrică:
- Cuptorul electric.
- Mașina de spălat rufe. Mai ales atunci când sunt mulți membri în gospodărie și copii care murdăresc hainele de la joacă, se simte diferența la consum. Când spălam rufele cu apă „rece”, respectiv la 20,30 de grade, consumul nu este chiar atât de mare, dar pentru temperaturi de 40, 60, chiar 90 de grade… situația stă cu totul altfel. Bonus: dacă mai ai și uscător la mașină, să nu te mire ce apare pe factură.
- Mașina de spălat vase. Chiar dacă pentru unii reprezintă o necesitate, cei care o pot evita, fac economie.
- Încălzitorul de apă.
- Aerul condiționat. Mai ales pe timp de vară, când temperaturile sunt extrem de ridicate, dar și iarna, pentru cei care nu au parte de căldură la bloc, electrocasnicul „umflă” factura.
- Fierul de călcat. Din păcate, reprezintă o necesitate, dar consumă enorm un astfel de electrocasnic.
- Prăjitorul electric.
- Cafetiera sau ibricul electric.
- Aparatul de gofre.
- Prăjitorul de pâine.