Anunț al Ministerului Educației: Când încep înscrierile copiilor în clasa pregătitoare pentru anul școlar 2020-2021

Publicat: 15 05. 2020, 13:43
Foto: pixabay

Ministerul Educației anunță că înscrierea copiilor în clasa pregătitoare, pentru anul școlar 2020-2021, se va face până la data de 7 iulie, potrivit unui ordin de ministru (modificat și completat), care a fost publicat în Monitorul Oficial, după cum se arată într-un comunicat de presă al instituției.

Astfel, copiii care împlinesc șase ani până la data de 31 august 2020 pot fi înscriși în clasa pregătitoare până la data de 7 iulie, conform prevederilor Legii educației naționale nr. 1/2011. În cazul copiilor care împlinesc șase ani în perioada 1 septembrie – 31 decembrie 2020, inclusiv, înscrierea în clasa pregătitoare se poate face tot până la 7 iulie, dar la solicitarea scrisă a părinților/tutorilor legal instituiți sau împuterniciților legali.

Cererea de înscriere și restul documentelor necesare pot fi depuse prin e-mail sau poștă sau direct la sediile unităților de învățământ, caz în care este necesară o programare prealabilă.

”În situația în carecopilul nu a frecventat grădinița sau s-a întors din străinătate, părintele/tutorele legal instituit/reprezentantul legal completează cererea-tip adresatăCJRAE/CMBRAE, pe care o poate trimite pe e-mail, prin poștă sau pe care o poate depune direct la sediul instituției menționate. În urma unei programări la sediul CJRAE/CMBRAE, respectiv a evaluării dezvoltării copilului, se eliberează recomandarea de înscriere în clasa pregătitoare sau de înscriere în grupa mare. Recomandarea eliberată de CMBRAE/CJRAE se comunică în scris, după caz, pe e-mail/prin poștă, cu confirmare de primire, sau este înmânată direct părintelui/tutorelui legal instituit/reprezentantului legal. Rezultatul evaluării nu poate fi contestat”, se mai arată în comunicatul citat. Ulterior va fi completată cererea-tip de înscriere, care va fi trimisă, împreună cu restul documentelor, la unitatea de învățământ.

După validarea cererilor de înscriere, repartizarea copiilor în clasa pregătitoare se va face în două etape.

În perioada 8 – 20 iulie va avea loc repartizarea ”pe baza informațiilor din cererile-tip de înscriere și din documentele depuse de părinți/tutori legal instituiți/reprezentanți legali, folosind aplicația informatică și în baza deciziilor consiliilor de administrație ale unităților de învățământ, luate în urma aplicării criteriilor de departajare pentru copiii din alte circumscripții școlare”.

Ulterior, între 21 și 31 iulie „este asigurată înscrierea, pe locurile libere, a copiilor care nu au participat la prima etapă sau nu au fost distribuiți, din diferite motive, conform procedurii elaborate de inspectoratul școlar județean/ISMB”.

De asemenea, în perioada 1- 4 septembrie reprezentanții inspectoratelor școlare vor soluționa și centraliza cererile părinților/tutorilor legal instituiți sau reprezentanților legali ai copiilor care nu au fost încă înscriși la vreo unitate de învățământ.

Ministrul Educației: Începând din anul școlar următor, grupa mare la grădiniță va deveni obligatorie

Ministrul Educației, Monica Anisie, a declarat recent că, începând din anul școlar următor, grupa mare la grădiniță va deveni obligatorie, alfel copiii neputând fi înscriși în clasa pregătioare.

„Aș vrea să nu uite nici părinții, nici autoritățile (…) că începând din anul școlar următor, deci din toamnă, participarea la grupa mare la grădiniță devine obligatorie. (…) Deci trebuie să-i încurajăm pe părinți să-și ducă la grădiniță copilul, pentru că a devenit obligatorie grupa mare”, a declaratMonica Anisie, pentru Edupedu. Întrebată dacă „altiminteri nu mai poți fi înscris…”, aceasta a răspuns, „la pregătitoare, sigur că da. E important, cred, acest anunț pentru părinți. Să știe că de la toamnă trebuie să meargă la grădiniță copilul, cel puțin la grupa mare”.

Anul școlar2020-2021 va începe în 14 septembrie

Anul școlar 2020-2021 va începe în 14 septembrie, iar vacanța de Paști va fi formată din două săptămâni libere, ce vor fi acordate la diferență de trei săptămâni, una pentru sărbătoarea ortodoxă, iar alta pentru cea catolică, potrivit structurii publicate în Monitorul Oficial în luna februrie.