Anul în care va avea loc un cutremur mare în România. Gheorghe Mărmureanu: „După analize făcute de peste o mie de ani”

Anul în care va avea loc un cutremur mare în România. Gheorghe Mărmureanu: „După analize făcute de peste o mie de ani”
Captură Video: vrancea atlastv / Facebook

Experții au formulat două posibile scenarii pentru producerea unui cutremur major în țara noastră. Conform primului scenariu elaborat de Gheorghe Mărmureanu, fost director al Institutului Național de Fizica Pământului, există posibilitatea unui mare cutremur în anul 2040.

Al doilea scenariu sugerează că un seism semnificativ ar putea avea loc peste 50 de ani, în perioada cuprinsă între anii 2077 și 2078.

Când ar urma să aibă loc un mare cutremur în România

„Viitorul mare cutremur va fi în 2040, după analize făcute de peste o mie de ani. Aceasta e prima variantă, iar a doua variantă e ca un cutremur mare să fie în 2077 sau 2078”, a spus Gheorghe Mărmureanu, potrivit Playtech.

În România, previziunile exacte ale cutremurelor semnificative nu sunt posibile. Studiile în domeniul seismologiei încearcă să avanseze tehnici de prognoză, dar nu au atins precizie fiabilă. Cutremurele apar din cauza mișcărilor tectonice, iar identificarea momentului și locației precise rămâne un mister. Recent, au avut loc două cutremure de intensitate mică în zona Vrancea.

Gheorghe Mărmureanu afirmă că regiunea seismică Vrancea este în prezent liniștită și nu se așteaptă la un cutremur semnificativ în viitorul apropiat. De asemenea, nu există motive de alarmă în Oltenia. Sistemele de avertizare timpurie detectează undele P înainte de cele S, oferind doar câteva secunde sau minute de avertisment, util în cazul cutremurelor mici.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`