Anul 2024 „a fost un exemplu de distrugere a climei”, spune șeful ONU, António Guterres
„2024 – a fost un an exemplar pentru distrugerea climei.” Așa și-a început marți, secretarul general al ONU, António Guterres, discursul adresat liderilor mondiali la Cop29, anunță The Guardian.
Guterres a vorbit despre urgența investițiilor în salvarea climei
„Familii care aleargă pentru a-și salva viața înainte ca următorul uragan să lovească; Muncitori și pelerini care leșină din cauza căldurii insuportabile; Inundații care distrug comunitățile și distrug infrastructura; Copiii care merg la culcare flămânzi, în timp ce secetele devastează recoltele. Toate aceste dezastre și multe altele sunt supraalimentate de schimbările climatice produse de om”, a spus el.
Guterres a vorbit despre costul uman al crizei climatice și urgența extremă a acțiunii.
„Nici o țară nu este cruțată”, a subliniat el, cu șocuri ale lanțului de aprovizionare global care duc la creșterea prețurilor pentru toată lumea. „Dacă nu scad emisiile, fiecare economie se va confrunta cu o criză tot mai mare.”
„Dar există toate motivele să sperăm”, a spus Guterres, națiunile s-au angajat deja să renunțe la combustibilii fosili la Cop28, anul trecut. „Este timpul să faceți ce ați promis.”
Cu energia solară și eoliană, cea mai ieftină sursă de energie nouă aproape peste tot, „dublarea utilizăriicombustibililor fosili este absurdă”, a spus el. „Revoluția energiei curate este aici. Niciun grup, nicio afacere și niciun guvern nu o poate opri. Dar trebuie să vă asigurați că se va face rapid.”
Salvarea climei nu este un act de caritate ci o investiție
Guterres a enumerat trei priorități. Primele reduceri de emisii „de urgență”, cu țările G20 în frunte. În al doilea rând, protejarea oamenilor de ravagiile crizei climatice, în special a celor mai vulnerabili, proces care va necesita sute de miliarde de dolari.
În al treilea rând, realizarea obiectivului financiar general, care ar trebui să fie de cel puțin 1 miliard de dolari pe an și este sarcina cheie la Cop29.
Guterres a subliniat atât finanțarea guvernamentală, împrumuturile ieftine de la băncile de dezvoltare, cât și sursele „inovatoare”, în special taxele pentru transport maritim, aviație și extracția de combustibili fosili. „Poluatorii trebuie să plătească”, a spus el.
„Lumea afacerilor trebuie să plătească, altfel omenirea va plăti prețul”, a spus el. „Finanțarea pentru salvarea climei nu este un act de caritate, este o investiție. Acțiunea climatică nu este opțională, este imperativă. Ambele sunt indispensabile pentru o lume în care să poată trăi toți oamenii.”