Anul 2022 a schimbat percepția despre relații și sex. Relațiile clasice și de durată pierd teren în favoarea poliamoriei
Felul în care ne gândim la sex și la iubire se schimbă, fiind influențat constant de evenimentele culturale, politice și globale.
Într-un an cu evenimente și schimbări majore, dragostea și sexul au arătat și ele altfel
2022 a adus schimbări în special în mediul online, mai ales în comunitățile formate de și pentru cei care se identifică în spectrul LGBTQIA+. Între timp, efectele rămase în urma pandemiei Covid-19 au continuat să schimbe lumea matrimonialelor.
Oamenii s-au gândit mai mult și mai bine cu cine vor să se întâlnească și cum vor să o facă.
Per ansamblu, oamenii s-au bazat și mai mult pe mediul online pentru a găsi potențiali parteneri, la bine și la rău.
Iar asta s-a tradus prin faptul că au devenit din ce în ce mai vocali în ceea ce privește explorarea diferitelor tipuri de relații, de la poliamorie la parteneriate platonice.
Oamenii nu prea mai vor relații clasice de lungă durată
În cultura occidentală, relațiile, genul și sexualitatea au fost mult timp definite de relațiile clasice și de lungă durată.
De-a lungul ultimilor ani, însă, aceste relații au devenit din ce în ce mai puțin căutate, pe măsură ce tot mai multe persoane privesc orientările sexuale și identitățile de gen în moduri diferite. Iar acest lucru a fost deosebit de pronunțat în 2022.
În ceea ce privește orientarea sexuală, genul unei persoane a devenit mai puțin relevant pentru mulți oameni atunci când își caută un partener; acest lucru este în special cazul multor mileniali și reprezentanți ai generației Z care navighează în oceanul de relații intime.
Pentru unii, acest aspect a ajuns chiar în „pe ultimul loc al listei” în ceea ce privește ceea ce își doresc la un partener. Acest lucru este valabil în special pentru persoanele care se identifică ca fiind queer sau pansexual, ceea ce înseamnă că atracțiile lor romantice și/sau sexuale nu depind de gen.
Experții spun că deschiderea crescută față de atracțiile non-binare, în parte, este legată de reprezentarea crescută în mass-media populară – de la emisiuni de televiziune, până la celebrități precum Janelle Monae, care s-a identificat drept pansexuală.
Nu doar orientarea sexuală a resimțit anul acesta o schimbare față de binari. Tot mai mulți tineri (și celebrități) s-au îndepărtat, de asemenea, de relațiile clasice. Identificarea ca fiind non-binari sau fluizi din punct de vedere al genului le permite multor persoane să se exprime mai ușor.
Cu toate acestea, chiar dacă tot mai multe persoane elimină binaritatea sexuală și de gen, întâlnirile pot fi încă un teren minat pentru cei care se identifică ca fiind non-binari.
De la aplicațiile de matrimoniale, la partenerii care îi împing pe cei care se întâlnesc cu persoane non-binare în roluri de gen, nu toate părțile societății s-au dezis de normele de gen binar.
Sfidăm din ce în ce mai mult tabuurile și tradițiile în materie de relații
Anul acesta, relațiile dintre tinerii care se întâlnesc au sfidat din ce în ce mai mult normele înrădăcinate.
Generația Z a îmbrățișat în special zona gri a întâlnirilor. Aceste conexiuni satisfac nevoile de companie apropiată, intimitate și sex, dar nu se bazează neapărat pe obiective de relații pe termen lung – existând în schimb undeva între o relație și o întâlnire ocazională.
Potrivit lui Elizabeth Armstrong, profesor de sociologie la Universitatea din Michigan, SUA, care studiază aceste tipuri de relații, cei din Generația Z consideră că „relațiile ocazionale, indiferent de motiv, funcționează deocamdată. Și deocamdată asta este ceea ce-și doresc oamenii”.
În general, deschiderea față de mai multe tipuri de relații netradiționale a căpătat vizibilitate, de asemenea. Non-monogamia etică a fost peste tot pe TikTok, adesea sub forma relațiilor poliamoroase, în care coabitează mai mult de doi parteneri romantici și sexuali.
Alții aleg să conviețuiască cu parteneri platonici, formând relații de durată și chiar cumpărând case și planificându-și viitorul cu prieteni apropiați mai degrabă decât cu iubiți.
Totuși, în ciuda tuturor acestor lucruri, o mulțime de tabuuri și mituri legate de relații au rezistat și probabil că vor continua să o facă.
Rușinea singurătății, de exemplu, a continuat încă de la începutul pandemiei, când un sondaj realizat de serviciul de întâlniri Match a arătat că 52% dintre adulții singuri din Marea Britanie au fost rușinați pentru statutul lor (lipsa) unei relații.
Iar oamenii încă îl judecă pe Leonardo DiCaprio și pe prietenii săi pentru relațiile lor cu diferențe mari de vârstă. Între timp, mituri precum ideea că „contrariile se atrag” rezistă, chiar dacă de multe ori nu este așa.
Despărțirea este o alegere grea – economia o face mai dificilă
Despărțirea a devenit atât mai ușoară, cât și mai dificilă în 2022; avocații de divorțuri au prosperat.
Confortul sporit în jurul diferitelor moduri de a se cupla nu a făcut despărțirile cuplurilor mai ușoare.
„Divorțul nu mai este văzut ca un defect de caracter sau ca un eșec în propria viață”, spune Yasmine Saad, psiholog clinician și fondator al Madison Park Psychological Services din New York City.
Iar mai nou, cuplurile care vor să încerce să reziste pot încerca un an sabatic – o pauză prelungită care nu înseamnă sfârșitul relațiilor lor.
Terapeuții de relații raportează că văd mai multe astfel de cazuri în urma pandemiei, deoarece cuplurile care s-au simțit închiși împreună în ultimii doi ani doresc să exploreze viața solo fără a se despărți.