EXCLUSIV // Institutul Matei Balș, primul spital din Europa unde se testează cocktailul de anticorpi luat de Donald Trump pentru COVID-19. Medicul Adrian Marinescu: “Ar putea să reprezinte o soluție net superioară Remdesivirului”
EXCLUSIV // Tratamentul pe care Donald Trump l-a primit pentru noul coronavirus și care a devenit revelația momentului în ceea ce privește lupa cu pandemia de COVID-19 va fi testat și în România. Institutul Matei Balş a devenit primul spital din Europa care va testa cocktailul de anticorpi pe care l-a luat şi Donald Trump, după ce a primit aprobare de la Agenţia Naţională a Medicamentului pentru a începe studiile clinice, a precizat medicaul Adrian Marinescu pentru B1.RO.
“Este vorba despre un studiu clinic pe care noi îl avem pentru aprobare de aproximativ două luni. Ne lipsea OK-ul din partea Agenției Naționale a Medicamentului care a venit ieri. Este un studiu competitiv făcut de compania americană pentru că se merge pe principiul primul venit este și primul servit”, a precizat medicaul Adrian Marinescu.
Acesta a subliniat faptul că acest tratament cu anticorpi se poate dovedi mult mai eficient decât Remdesivirul, considerat în acest moment cel mai folosit tratament pentru lupta împotriva noului coronavirus:
“Sunt până în acest moment 1.200 de voluntari înrolați. O să fie de acum și de la noi. Institutul Matei Balș este singurul spital din Europa care ia parte la acest studiu și este vorba exact despre cei doi anticorpi monoclonali care au fost folosiți ca tratament experimental și pentru președintele american Donald Trump. Este primul tratament care se referă efectiv la cauză și ar putea să reprezinte în viitorul apropiat chiar o soluție net superioară Remdesivirului”, a mai precizat Adrian Marinescu.
În ce constă tratamentul folosit de Donald Trump
Tratamentul pe care Trump îl folosește este o combinație de doi anticorpi monoclonali care țintesc, practic, proteina de suprafață a virusului, acea proteină prin care virusul se atașează de celula țintă și prin intermediul căreia intră în interiorul celulei.
Acești doi anticorpi monoclonali sunt selectați din serurile pacientului, din sângele pacienților care au avut această infecție și, ulterior, replicați, recombinați pe șoareci care au același tip de răspuns imun ca omul.
Rezultatele tratamentului
În ceea ce privește rezultatele, acestea indică faptul că odată adminsitrat tratamentul reduce încărcătura virală. S-a observat că un pacient care are o încărcătură virală mare are un risc mai mare de a dezvolta o formă severă, ori aici e un beneficiu important. Al doilea lucru ar fi legat de reducerea intensității simptomatologiei.
Despre tratamentul președintelui Trump, medicul Virgil Musta a precizat că nu este lipsit de riscur având în vedere că se află încă în faza de testare.