Antena Group a cumpărat cu peste 10 milioane de euro fostul sediu ICA confiscat de la Dan Voiculescu. ANABI nu putea explica de ce clădirea rămâne în continuare goală, deși instituțiile statului plătesc chirii consistente pentru alte spații

Antena Group a cumpărat cu peste 10 milioane de euro fostul sediu ICA confiscat de la Dan Voiculescu. ANABI nu putea explica de ce clădirea rămâne în continuare goală, deși instituțiile statului plătesc chirii consistente pentru alte spații
Foto: Inquam Photos/Octav Ganea

Antena Group a cumpărat fostul sediu al Institutului de Cercetări Alimentare, în schimbul a 51 de milioane de lei cu TVA, adică peste 10 milioane de euro, potrivit g4media.ro, care citează surse din piața media confirmate de surse din cadrul ANAF.

Imobilul, care este amplasat pe strada Gârlei 1D și măsoară 29.220 mp, a fost vândut în cadrul celei de-a patra licitații. Licitația a pornit de la suma de 51 de milioane de lei fără TVA, dar s-a ajuns la o negociere directă, pentru că la eveniment s-a prezentat doar Antena Group. Potrivit surselor G4media, banii au fost virați în conturile Agenției Naționale de Administrare Fiscală în termenul de 5 zile lucrătoare.

Fostul sediu GRIVCO fusese confiscat din posesia lui Dan Voiculescu, în baza sentinței de condamnare la 10 ani de închisoare din 8 august 2014. La început, Fiscul și Agenția Națională de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate solicitau peste 76 de milioane de lei fără TVA.

Instituțiile statului plăteau chirii consistente pentru alte spații, deși imobilul din Gârlei rămânea în continuare gol

Vestea vine în contextul în care, în 23 iulie 2019, B1.RO relata că imobilul confiscat în urmă cu cinci ani e în continuare gol, deși o serie de instituții ale statului plătesc chirii consistente pentru a-și desfășura activitatea. Este cazul Consilului Superior al Magistraturii, care, în ultimii ani, a plătit peste nouă milioane de euro chirie pentru sediul în care își defășoară activitatea. (Detalii AICI)

Între timp, așadar, clădirile care au fost confiscate în urma deciziilor instanței nu au fost solicitate ca sediu de nicio instituție a statului român. Situația absurdă în care din bugetul statului se cheltuie zeci de milioane de euro pe chirii, deși statul dispune de imobile nefolosite se poate datora fie lipsei de organizare și cooperare între instituții fie, susțin unii politicieni, unui „sabotaj legislativ”.

Contactat de reporterii B1.RO, directorul ANABI, Cornel Călinescu, susținea că nicio instituție nu este interesată de clădirile confiscate aflate în administrarea statului român.

„Toate bunurile confiscate care pot face obiectul unor astfel de proceduri sunt pe site-ul agenției. Agenția inițiază atunci când este sezizată de către ANAF o procedură care durează 45 de zile. În momentul de față nu sunt proceduri în derulare de atribuire la bunuri confiscate. Asta înseamnă că nici nu avem în analiză nici o cerere de la nici o instituție publică în acest moment. Ca să fie sesizată agenția trebuie în primul rând să fie în derulare o procedură de reutilizare publică sau socială. Asta înseamnă că avem un bun confiscat și că ne aflăm în acel interval de 45 de zile. Nu sunt ale noastre, nu sunt patrimoniul nostru sunt ale statului, inainte de a fi valorificate de ANAF, există această posibiltate legală de a fi date cu titlu gratuit unei instituții publice, unei primării sau chiar unei organizații non -guvernamentale” a precizat Cornel Călinescu, președintele ANABI.

Întrebat dacă CSM a făcut vreodată, de la înființarea ANABI și până în prezent, vreo cerere pentru a primi un astfel de imobil, directorul ANABI a explicat:„Consiliul Superior nu a făcut nici o astfel de cerere la Agenție”, adăugând apoi ca ANABI „nu a avut un astfel de imobil care să se preteze a fi sediu CSM”.

Cu toate acestea, șeful ANABI nu a putut explica de ce fostul sediu GRIVCO, evaluat la 14 milioane de euro, nu ar fi optim desfășururii activității CSM.

Omul lui Vâlcov și Dragnea ceruse sediul pentru Direcția Generală a Vămilor, dar a renunțat fără nicio explicație

Este drept că a existat un moment în care ANAF, prin Direcția Generală a Vămilor, solicitase fostul sediu ICA, în cadrul unei proceduri de reutilizare publică. Chiar și așa, în 13 mai 2019, Fiscul, condus de Mihaela Triculescu la acea vreme – despre care se spunea că e omul lui Darius Vâlcov și Liviu Dragnea, a renunțat fără explicații la cererea de solicitare a fostului sediu ICA, potrivit g4media.ro.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`