Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Protecția Alimentelor (ANSVSA) face precizări cu privire la ivermectină, medicamentul de uz veterinar despre care se spune că ar fi dus la vindecarea mai multor persoane diagnosticate cu COVID-19. Reprezentanții ANSVSA transmit, printr-un comunicat de presă, că ”toate produsele medicinale veterinare care conţin ivermectină sunt autorizate doar pentru utilizarea la animale”, acestea putând vi utilizate doar de către medicii veterinari sau sub supravegherea acestora. Totodată, instituția menționează că în acest moment sunt în desfășurare studii privind eficiența acestui medicament în tratarea COVID-19, însă deocamdată specialiștii nu au ajuns la o concluzie în acest sens.
ANSVSA avertizează, astfel, că folosirea de către oameni a medicamentelor care conțin ivermectină poate avea efecte grave asupra sănătății.
”În prezent, toate produsele medicinale veterinare care conţin ivermectină sunt autorizate doar pentru utilizarea la animale. Acestea trebuie utilizate numai de către medicii veterinari sau sub supravegherea acestora, conform indicaţiilor specificate în prospect. (…)
În ceea ce privește utilizarea ivermectinei la oameni în combaterea COVID-19, precizăm faptul că sunt în desfăşurare numeroase studii clinice umane, studii care au fost înscrise în Registrul Uniunii Europene al trial-urilor clinice. Odată ce respectivele studii vor fi finalizate, în funcţie de rezultatele obţinute, acestea pot sta la baza depunerii unor cereri de autorizaţii de punere pe piaţă a medicamentelor de uz uman pe bază de ivermectină în scopul combaterii COVID-19.
Vă avertizăm ca utilizarea la oameni a produselor medicinale veterinare care conţin ivermectină poate avea consecințe dintre cele mai grave asupra sănătăţii umane”, se arată în comunicatul citat.
Totodată, reprezentanții ANSVSA prezintă o serie de recomandări emise de Colegiul Medicilor Veterinari din România în legătură cu ”prescrierea, comercializarea, eliberarea și utilizarea produselor medicinale veterinare care conțin ivermectină, în contextul pandemiei COVID-19”.
Printre altele, specialiștii astrag atenția asupra faptului că medicii veterinari nu au competențele legale pentru a recomanda sau prescrie astfel de medicamente care să fie folosite de către oameni. De altfel, medicamentele care conțin ivermectină pot fi eliberate doar în baza unei rețete, după ce medicul veterinar a consultat animalul și a stabilit un diagnostic.
În plus, medicamentele pe bază de ivermectină pot fi comercializate doar în farmacii veterinare şi depozite farmaceutice veterinare autorizate sanitar veterinar, conform prevederilor legale în vigoare, iar medicii care folosesc alte formulare decât cele prevăzute de legislație pentru a prescrie aceste medicamente sau dacă eliberează aceste produse fără prescripție medicală riscă sancțiuni disciplinare, contravenționale sau penale, în funcție de caz.
Iată, mai jos, alte precizări ale Colegiul Medicilor Veterinari din România:
– ”Medicul veterinar este obligat să prescrie doar cantitatea necesară pentru efectuarea completă a tratamentului în cauză, în funcție de specia animalului, greutatea, doza şi durata tratamentului;
– În cazul produselor medicinale veterinare care se administrează animalelor de la care se obţin alimente, inclusiv ecvidee, medicul veterinar este obligat să înscrie în prescripţia medicală perioada de aşteptare care trebuie respectată, în conformitate cu prospectul produsului medicinal veterinar prescris şi utilizat;
– În cazul utilizării şi administrării produselor medicinale veterinare care conţin ivermectină la animale, în cadrul unităţilor de asistenţă medical-veterinară, la sediu sau în condiţii de teren, medicul veterinar consemneză activitatea în registrul de consultaţii şi tratamente, iar în cazul animalelor de la care se obţin alimente notifică proprietarul cu privire la respectarea timpului de aşteptare”.