ANSVSA: Operaţiunea de recuperare a oilor moarte din nava Queen Hind, finalizată. Dintre animalele salvate,180 au supraviețuit

ANSVSA: Operaţiunea de recuperare a oilor moarte din nava Queen Hind, finalizată. Dintre animalele salvate,180 au supraviețuit

Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor informează că vineri a fost finalizată operaţiunea de recuperare a oilor moarte din nava Queen Hind, care s-a scufundat în Portul Midia în noiembrie 2019.

Potrivit ANSVSA, în cadrul operațiunii au fost extrase peste 14.000 de cadavre, în afară de cele recuperate în primele zile după acest incident.

În comunicatul transmis de autorități se mai precizează că au supraviețuit 180 de animale, care sunt în acest moment la un adăpost din județul Ilfov.

„În cadrul acțiunii au fost extrase din epava navei 14.230 de cadavre. În primele zile după eșuarea ambarcațiuii au fost recuperate 252 de oi și 173 de cadavre. Dintre animalele salvate, 180 au supraviețuit și au fost tranferate la un adăpost din localitatea Burias, județul Ilfov, aparținând asociației „ARCA – ANIMAL RESCUE AND CARE”, asociație care le are în custodie.

Medicii veterinari din cadrul DSVSA Constanța și DSVSA Tulcea au supravegheat operațiunea din acvatoriul portului Midia desfășurată de către reprezentanții firmei Grup Servicii Petroliere, coordonată de Instituția Prefectului Constanța la care au participat și reprezentanți ai Inspectoratului General pentru Situații de Urgență Dobrogea, Agenției de Protecția Mediului, Administrația Bazinală de Apa Dobrogea Litoral, Poliția Română”, potrivit ANSVSA.

Cadavrele animalelor moarte sunt incinerat, iar restul încărcăturii transportatla o unitate de neutralizare SNCU, de asemenea, în vederea incinerării.

„Cadavrele de animale, împreună cu resturile de SNCU (subproduse nedestinate consumului uman), de fân și de furaje grosiere s-au descărcat manual și mecanizat de către personalul specializat în astfel de lucrări, de pe fiecare nivel al navei, precum și din fiecare compartiment. Materialul a fost manipulat și colectat în saci din material impremeabil și introdus în containere închise etanș, care la rândul lor au fost încărcate cu ajutorul unei macarale în mijlocul de transport autorizat sanitar-veterinar și dirijate la o unitate de neutralizare SNCU, în vederea incinerării.

A fost inventariat numărul de capete de animale, precum și crotaliile de identificare, fiind întocmit un registru de evidență a transporturilor de SNCU. Mijloacele de transport a SNCU au fost autorizate sanitar veterinar, dezinfectate după fiecare transport de către unitatea de neutralizare din județul Tulcea.

Acțiunea de incinerare a cadavrelor de oi din nava eșuată în portul Midia a început în data de 28 februarie și se va încheia în cursul zilei de astăzi”, potrivit ANSVSA.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`