ANSVSA: La ce să fim atenți când consumăm carne de porc? Riscurile cumpărării din locuri neautorizate (VIDEO)

Publicat: 19 12. 2021, 16:06
Sursa Foto: Freepik

În contextul sărbătorilor de iarnă, consumul de carne de porc crește, dar și riscurile asociate. De la începutul lunii decembrie, inspectorii ANSVSA și medicii veterinari au descoperit mai mulți porci infestați cu Trichinella. Acesta nu este singurul risc spun reprezentații ANSVSA.

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor recomandă în primul rand să cumpărăm produse alimentare numai din unitățile sau spațiile autorizate.

Sacrificarea porcului şi consumarea acestuia în familie, fără controlul sanitar veterinar al stării de sănătate a animalului poate avea consecințe grave.

Mihai Ponea, directorul ANSVSA a vorbit sâmbătă, în emisiunea Talk B1 prezentată de Andreea Moraru pe B1 TV, despre regulile pe care trebuie să le respectăm când cumpărăm și consumăm carne, pentru a evita neplăcerile.

„Este o tradiție sacrificare porcului de Ignat şi este foarte important ca toţi cei care îşi sacrifică porcii în gospodărie să efectueze examenul trichineloscopic. În acesta perioadă, ANSVSA prin toții medicii veterinari lucrează în permanentă pentru a putea oferi posibilitatea examenului cărnii. Consumul de carne infestat cu Trichină poate duce la chiar şi la moarte, nu este de glumă cu acest lucru.

Infestațiile provocă dureri musculare, la tratamente pe întreaga viața sau pe câțiva ani. Să nu consumăm Pomana Porcului până când nu efectuam aceste examen.

ANSVSA a pus la dispoziție medicii veterinari ca să se poată efectua aceste examen care durează 10 minute. Omul lasă proba, i se dă un tichet și telefonic este informat dacă este infestată sau nu.  

Constatăm în județul Alba avem un caz pozitiv, în Suceava, 5 cazuri pozitive şi în sudul ţării”, a explicat Ponea.

Cumpărătorii de carne de porc pot fi înșelați cu ușurință

Există vânzători de carne de porc care încearcă să înșele cumpărătorul, de aceea, cumpărătorii sunt îndemnați să cumpere doar din spatii autorizate.

„Nu trebuie să cumpărăm de persoane necunoscute carne, pentru că nu știm starea de sănătate a animalui şi în loc să ne bucurăm cu familia, ne expunem unui risc extrem de ridicat.

Amneziile sunt de la 10000 de RON până la 20.000 de RON. Punerea pe piață a cărnii neexaminată Sanitar Veterinar poate ajunge şi la 30-40.000 de RON.

Consumatorii nu trebuie să cumpere din locuri neautorizate sau de la persoane necunoscute pentru că sunt mulți înșelători, care spun că vând carne de porc și nu este de porc, spun că vând carne de vită și este de cal, spune reprezentatul Direcției Sanitar Veterinare.

Unde poate fi efectuat examenul pentru detectarea Trichinelozei la porc?

 „Putem efectua aceste examen în toate județe tării, în mai multe locaţii. Pe site-ul www.ansvsa.ro, la fiecare județ putem vedea unde se poate efectua examenul trichineloscopic, cu număr de telefon permanent„, a spus directorul ANSVSA.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Ce este Trichineloza și ce simptome provoacă?

Parazitul periculos provoacă boala numită Trichineloză, fiind transmisă la om prin consumul de carne crudă sau insuficient preparată termic.

Primele simptome sunt: diaree, dureri abdominale, oboseală, greață, vomă. La o săptămână de la îmbolnăvire, larvele traversează pereții intestinali, ajung în fluxul sangvin și de acolo în mușchi sau în alte țesuturi. Simptomele evoluează spre febră, dureri de cap, dureri musculare, slăbiciune musculară, sensibilitate la lumină, conjunctivită.