Ansamblul monumental „Calea Eroilor” de Brâncuși și „Frontierele Imperiului Roman – Dacia” vor fi incluse în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO

Publicat: 29 07. 2024, 08:43
Actualizat: 29 07. 2024, 09:12
Sursă foto: Facebook - Lucian Romașcanu

„Calea Eroilor” realizat de Constantin Brâncuși și „Frontierele Imperiului Roman – Dacia” au primit aprobarea pentru a fi incluse în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO. Monumentele au primit acceptul în cadrul celei de-a 46-a sesiuni a Comitetului Patrimoniului Mondial ce se desfăşoară în India, la New Delhi.

Raluca Turcan, ministrul Culturii, a făcut marele anunț

Ministrul Turcan a anunțat sâmbătă, pe Facebook, că înscrierea ansamblului monumental „Calea Eroilor” realizat de Constantin Brâncuși, de către Lista Patrimoniului Mondial UNESCO, este una dintre cele mai importante recunoașteri la nivel înalt pentru artistul român, potrivit economica.net. 

„România a depus în ianuarie 2018 la Centrul Patrimoniului Mondial UNESCO dosarul de nominalizare pentru „Ansamblul monumental «Calea Eroilor» realizat de Constantin Brâncuși la Târgu Jiu”. După o perioadă în care am intensificat eforturile pentru a răspunde criteriilor UNESCO, evaluarea dosarului a fost reluată de către ICOMOS (International Council on MonumentsandSites  – organism consultativ al UNESCO) în 2023.

În cadrul procedurii de nominalizare, în perioada 19 – 23 iulie 2023 a avut loc misiunea tehnică de evaluare, organizată de Ministerul Culturii prin Institutul Național al Patrimoniului, în strânsă colaborare cu autoritățile locale din Târgu Jiu. Misiunea tehnică a urmărit modul în care „Ansamblul monumental «Calea Eroilor» realizat de Constantin Brâncuși la Târgu Jiu” îndeplinește condițiile de autenticitate și integritate, managementul bunului cultural, implicarea comunității locale în protejarea și punerea în valoare a Ansamblului și atitudinea acesteia față de înscrierea în Lista Patrimoniului Mondial. Procesul de evaluare a continuat cu solicitări de informații suplimentare și răspunsuri din partea României precum și cu o întâlnire tehnică a coordonatorilor dosarului cu ICOMOS la Paris”, a prezentat ministrul Turcan pe Facebook.

Monumentul „Frontierele Imperiului Roman – Dacia” s-au aflat pentru un an și jumătate în proces de evaluare

Raluca Turcan a menționat referindu-se la includerea  „Frontierelor Imperiului Roman – Dacia” în Patrimoniul UNESCO, că teritoriul vechii Dacii a fost și în lumea romană, iar geneza națunii noastre este strâns legată de Roma și de Imperiul Roman.

„Prin urmare, suntem în faţa unui act cultural şi identitar, care ne face mai conştienţi de trecutul nostru şi, în acelaşi timp, reaminteşte tuturor influenţa majoră a Romei asupra lumii în perioada antică. România se alătură astfel, cu mândrie, marii familii a Frontierelor Imperiului Roman în nobila misiune de a valorifica acest patrimoniu de valoare universală excepţională”, a spus ministrul Turcan.

Dosarul de nominalizare pentru „Frontierele Imperiului Roman – Dacia” a fost depus în ianuarie 2023 și a stat timp de un an și jumătate în proces de evaluare, în vederea stabilirii recomandărilor ICOMOS.