Ce spune Protecția Mediului despre gândacul care blochează autostrada Sibiu-Pitești: ’’Alternativa selectată prezintă cel mai redus impact asupra mediului”

Ce spune Protecția Mediului despre gândacul care blochează autostrada Sibiu-Pitești: ’’Alternativa selectată prezintă cel mai redus impact asupra mediului”

Agenția Națională pentru Protecția Mediului spune că a efectuat un studiu de impact pe terenul pe care urmează să fie construită autostrada Sibiu- Pitești și că s-au luat toate măsurile necesare pentru a proteja speciile de animale și plante. Atât concluziile vizitelor în teren cât și măsurile care urmează să fie luate sunt accesibile publicului care dorește să le consulte.

Gândacul croitor care a stârnit dezbateri în spațiul public, după ce Comisia Europeană a anunțat statul român că vrea un raport mai amănunțit, este de asemenea inclus în acest studiu realizat de ANPM. După întâlnirea cu reprezentanții celor mai importante instituții care se ocupă de mediu din România, Ministrul Transporturilor Lucian Bode a anunțat că problema ar fi fost de fapt o lipsă de comunicare din partea ministerului, condus atunci de Răzvan Cuc, și nu lipsa unor studii făcute îmaimte de a înainta proiectul.

Agenția Națională pentru Protecția Mediului (ANPM) a derulat procedura de reglementare conform prevederilor legislației comunitare și naționale privind evaluarea impactului asupra mediului și a evaluării adecvate, pentru proiectul -ii 16 menfionat, în perioada iunie 2017 – decembie 2018 și a emis acordul de mediu nr. 4l2B.l2.2OlB.

Studiul de evaluare adecvat a fost elaborat în perioada 20l5 -2018 și a inclus numeroase deplasări în teren, consultări publice și cu factorii interesați, iar alternativa selectată prezintă cel mai redus impact asupra mediului. În Studiul de evaluare adecvat s-a evaluat impactul proiectului nu numai asupra speciei Morimus funereus, mentionată de către dumneavoastră, ci asupra tuturor speciilor și habitatelor de interes comunitar identificate pe amplasamentul proiectului. În cadrul aceluiași studiu s-a identificat necesitatea implementării unor măsuri de evitare și reducere a impactului, astfel încât impactul asupra tuturor speciilor și habitatelor de interes comunitar și nu fie semnificativ, aceste măsuri fiind prevăzute în acordul de mediu nr.4128.12.2018.

Pentru validarea eficienței măsurilor de evitare și reducere a impactului a fost propus un program de monitorizare care include prevederi atât pentru perioada deconstrucție cât și pentru perioada de operare. Menționăm că în cadrul procedurii de reglementare au fost respectate prevederile legale privind participarea publicului (au fost organizate dezbateri publice iar studiile au stat la dispoziția publicului atât la sediul ANPM, cât și pe site propriu al AnpM)” a fost răsăspunsul ANPM la solicitarea B1.ro.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`