ANPM atenționează că un nor de praf saharian s-a format în București din cauza rafalelor extrem de puternice ale vântului
Agenția Națională pentru Protecția Mediului și Ministerul Mediului atrag atenția asupra faptului că un nor de praf s-a format, în special în București, din cauza vântului extrem de puternic. Aceștia precizează că nu există legături între el și poluarea produsă în zonele de conflict militar din Ucraina.
Reamintim că un cod de vijelii a fost emis luni, de către ANPM, pentru Dobrogea, Muntenia și Oltenia, avertizare vizând și Municipiul București.
Un nor de praf, format în regiunile aflate sub cod galben de vijelie
În Municipiul București și în mai multe zone aflate sub avertizare meteo de vânt puternic s-a constatat fenomenul de resuspensie a particulelor de praf atmosferic depuse pe sol, în special PM10, care a fost antrenat de rafalele de vânt, determinând creșteri ale valorilor înregistrate de stațiile de monitorizare a calității aerului, a transmis Agenția Națională pentru Protecția Mediului.
În prezent, ultima medie orară a particulelor grosiere PM10 se situează în jurul valorii de 200 micrograme/mc, în aglomerarea București.
Este important să precizăm că niciun alt indicator măsurat (monoxid de carbon, dioxid de sulf, dioxid de azot, ozon etc.) nu prezintă creșteri semnificative, nicăieri pe teritoriul României, precizează ANPM.
Poluarea cauzată de vânt nu are legătură cu norul toxic din Ucraina
Ministerul Mediului a precizat că poluare din București și restul regiunilor aflate sub cod galben de vânt nu are legătură cu norul toxic ce s-a format în zona de conflict din Ucraina.
„Este important să precizăm că niciun alt indicator măsurat (monoxid de carbon, dioxid de sulf, dioxid de azot, ozon etc.) nu prezintă creșteri semnificative, nicăieri pe teritoriul României.
De asemenea, respingem ferm orice speculație care exprimă un raport de cauzalitate între fenomenul descris mai sus și poluarea produsă în zona de conflict militar din Ucraina. Modelările realizate de ANM arată foarte clar că, în perioada următoare, nu se preconizează o deplasare a norului poluant dinspre Ucraina spre teritoriul României. Orice potențială creștere a emisiilor ar fi detectată imediat de stațiile RNMCA, în special de cele din nordul și estul țării și ar fi comunicată public de către Agenția Națională pentru Protecția Mediului”, transmite Ministerul Mediului.
Totodată, Ministerul Mediului a explicat faptul că fenomenul de resuspensie este accentuat și de seceta din țară, având în vedere că terenurile și solurile sunt uscate, iar particulele de praf se transportă mult mai ușor de vânt.
„Acest fenomen al resuspensiei particulelor de praf în condiții de vânt puternic și pe fondul fenomenului de secetă pedologică extremă reprezintă, în schimb, un indicator important asupra modului în care sunt salubrizate străzile și drumurile, al felului în care sunt protejate șantierele de construcții, precum și al numărului mare de terenuri neacoperite cu vegetație, în special în apropierea aglomerărilor urbane.
Deși astfel de fenomene sunt rare, autoritățile publice locale trebuie sa acorde o atenție sporită asupra măsurilor ce le revin în planul de calitate a aerului, în special în ceea ce privește salubrizarea eficientă și gestionarea suprafețelor verzi.
Facem apel la toți cetățenii României să se informeze numai din surse oficiale și să evite să distribuie conținut alarmist, care poate genera dezinformare”, au precizat reprezentanții Ministerului Mediului.