ANPC va sesiza Comisia Europeană, după ce România a primit carne expirată din Olanda

ANPC va sesiza Comisia Europeană, după ce România a primit carne expirată din Olanda

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului (ANPC) a anunțat că va sesiza Comisia Europeană, după ce în România au fost trimise canități importante de carne expirată din Olanda.

Directorul ANPC, Horia Constantinescu, spune că aproape trei tone de carne au fost congelate aproape de data expirării în Africa de Sud, reambalate în Olanda și exportate în România. Carnea a fost însă oprită de la vânzare înainte de a ajunge în magazinele şi restaurantele din România, dar asta nu îl va opri să sesizeze Comisia Europeană pentru nereguli, potrivit gândul.ro.

În ultimele zile, mai multe restaurante din România au fost verificate de inspectorii ANPC și ulterior închise, după ce s-a identificat prezența mai multor pachete de carne expirată, care provenea din Olanda.

ANPC va sesiza Comisia Europeană, după ce România a primit carne expirată din Olanda

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a aplicat un val de sancțiuni restaurantelor din zona Piaţa Alba Iulia din Bucureşti în urmă cu două zile.

Nu mai puțin de cinci unităţi au fost închise temporar,  printre neregulile găsite s-au aflat alimente expirate şi mizerie.

Directorul ANPC, Horia Constantinescu, afirmă că va sesiza Comisia Europeană pentru cantitatea de carne expirată, provenită din Olanda.

„Nu vorbim de carne bine sau prost congelată. Nu putea fi congelată, după ce producătorul sud-american a stabilit că aceasta trebuie comercializată în formă refrigerată, pentru că, în conformitate cu regulamentele europene, etichetarea unui produs alimentar este exclusiv în sarcina producătorului, inclusiv stabilirea termenului de durabilitate minimală. În Olanda, pare că odată citit în diagonală acest regulament, dă posibilitatea operatorilor economici olandezi să congeleze produsele aproape în afara termenului de durabilitate minimală și să le revândă în noua stare, aceea de minus 18 grade.

Încercăm să înțelegem și sperăm să vedem, în cel mai scurt timp, care este punctul de vedere al Comisiei Europene, pe care o vom notifica la nivelul săptămânii viitoare.

Pare că pentru unii e mumă, pentru alții ciumă, în condițiile în care niciun producător român nu-și permite să facă acest lucru. Iată că trebuie să rescriem, pentru că știm bine, olandezii sunt cei care ne învață cum e cu comunitatea europeană, trebuie să rescriem regulamentele plecând de la abordarea discriminatorie a acestei țări raportate la comercializarea acestui tip de aliment”, a spus directorul Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), Horia Constantinescu, la Antena 3 CNN.

Cine este vinovat pentru carnea expirată sosită în România

„Nu cred că statul olandez se face vinovat, decât că ar trebui să urmărească respectarea regulilor și de către operatorii economici din această țară.

Pare că dacă ceea ce constată la nivelul activității operator economici din România este în mod draconic respectat, la nivelul țării lor, nu respectă aceleași exigențe.

Nu am solicitat un punct de vedere, nu avem nevoie de acest punct de vedere, pentru că citirea regulamentului se face în mai multe limbi străine și nu poate avea o abordare într-o țară și o altă abordare, tocmai pentru că am învățat de la olandezi că respectarea regulamentelor respectă și principiul comunității europene – aceeași abordare nediscriminatorie și deloc Subiectivă.

Şi iată că ne confruntăm, cel puțin la acest moment, cu o situație ce este cel puțin discutabilă”, a explicat șeful ANPC.

„Nu știu dacă ceea ce fac anumiți operatori economici olandezi este un mod de lucru acceptat și pentru piața din țara lor.

Activitatea lor este strict reglementată de Regulamentul 853/2004 cu privire la comercializarea produselor din carne sau pește. Cu toate acestea, îl încalcă în mod flagrant, și Olanda continuă să ne țină lecții de moralitate europeană.

Probabil, mii de tone de produse provenite din America de Sud sunt achiziționate de aceste firme, în variantă proaspătă, în sensul refrigerat, nu congelat, sunt transportate în Olanda și congelate acolo, la câteva luni de la punerea lor pe piață, în țara de origine – congelate lent, având în vedere acumulările de sânge, lichid și gheață din interiorul ambalajelor, precum și arsurile de congelare evidente – și vândute, apoi, pe piața din România, cu toate că acest lucru, repet, este strict interzis de actele normative europene.

Mai mult decât atât, aceștia emit documente și prelungesc termenul durabilității minimale sau de expirare, cum se spune în mod popular, cu încă un an, cel puțin.
Nu știu cum se spune în olandeză „rușine”, dar mi-ar plăcea să învăț.

Nu suntem pelicanii Europei! Am tot repetat acest lucru, în ultimii câțiva ani”, a adăugat Horia Constantinescu.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`