ANPC pierde definitiv primul proces cu băncile pe recalcularea ratelor la credite şi pierde un alt litigiu pe fond

ANPC pierde definitiv primul proces cu băncile pe recalcularea ratelor la credite şi pierde un alt litigiu pe fond
Sursa foto: Pixabay

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a pierdut definitiv procesul cu First Bank în dosarul care vizează amenzile acordate băncilor pentru că ar fi înşelat clienţii prin calcularea ratelor. Acesta este primul proces pierdut definitiv de către ANPC dintr-un total de 19 dosare care vizează amenzile acordate băncilor.

Primul proces pierdut de ANPC declanșat împotriva băncilor

De asemenea, ANPC a mai pierdut și pe fond un proces.  Este vorba despre contestaţia depusă de Intesa SanPaolo, fapt care a dus numărul dosarelor pierdute în acest stadiu procesual la 7, relevă datele analizate de Profit.ro.

Tribunalul Bucureşti a respins ca nefondat apelul principal depus de ANPC la decizia Judecătoriei Sectorului 1 din Bucureşti. Instanţa de fond admisese plângerea First Bank împotriva sancţiunii date de ANPC în mai 2023.

Judecătoria Sectorului 1 a decis că First Bank a fost amendată în afara termenului legal de 6 luni de la încheierea contractelor care au făcut obiectul controlului. În cazul prescripţiei contravenţionale, instanţa nu mai are motive să analizeze restul obiecţiunilor de legalitate din plângere şi să intre în fondul problemei, conform Profit.ro.

Până acum, instanţele de fond s-au pronunţat în şapte dosare. În şase dosare deciziile au fost în favoarea băncilor (Banca Transilvania, OTP Bank, Exim Banca Românească, Libra Bank, First Bank şi Raiffeisen Bank), în timp ce într-un dosar a fost respinsă contestaţia ProCredit Bank.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
21:39 - Nicolae Ciucă: Am ajuns la Galați, în zonele lovite de calamitate și voi rămâne aici peste noapte. Solidaritatea și compansiunea fac o comunitate puternică (VIDEO)
21:18 - Inundațiile au făcut prăpăd în estul României. Imagini cutremurătoare din Galați, județul care se confruntă cu cea mai dificilă situație (FOTO)
20:58 - George Stângă (PNL), despre inundațiile din Galați: Zona nu este la primul eveniment de acest fel. Cei responsabili nu au învățat nimic. Prefectura și Consiliul Județean au dat dovadă de un amatorism ieșit din comun (VIDEO)
20:32 - România, victorie dramatică împotriva Chinei în Cupa Davis. Cezar Crețu a adus punctul decisiv, după un nou succes în trei seturi
20:14 - Cutremur sâmbătă în România
19:57 - Patriarhul Daniel lansează un „apel la solidaritate cu persoanele grav afectate de inundații”: „Clericii și credincioșii sunt încurajați să contribuie activ la ajutorarea acestora”
19:33 - Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă, împreună în zonele afectate de inundațiile din estul țării. Liderii PSD și PNL ar urma să rămână acolo peste noapte
19:14 - Rusia amenință că va transforma Kievul într-un „uriaș punct topit”. Dmitri Medvedev îi critică pe „pompoșii imbecili anglo-saxoni”
18:53 - O fetiță de 3 luni a murit într-un incendiu. Bunica ei a fost rănită grav în încercarea de a-și salva nepoatele
18:33 - Horoscop Alina Bădic pentru săptămâna 15 – 21 septembrie 2024. O eclipsă care ne arată că totul se întâmplă în avantajul nostru (VIDEO)