ANPC: Ingredientele alergene trebuie să apară pe etichetele produselor începând cu 13 decembrie

Publicat: 12 12. 2014, 17:01
Foto: radioconstanta.ro

Începând de sâmbătă, 13 decembrie, pe etichetele produselor aleimntare din magazine, precum și în meniuri, trebuie să apară ingredientele alergene, în timp ce din 2016 consumatorii trebuie informați și cu ărivire la valoarea nutritivă a alimentelor, relatează Gândul.

Aceste reglementări sunt prevăzute în Regulamentul UE 1169/2011, prin care se urmăreşte o mai bună informare a consumatorilor, pentru protejarea sănătăţii şi intereselor acestora.

Marius Dunca, președintele Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorului, a declarat că persoanele care nu vor respecta noile prevederi pot primi amenzile sunt între 1.000 şi 10.000 de lei pentru etichetare incorectă şi între 5.000 şi 50.000 de lei pentru practici comerciale incorecte dacă se va constata că informațiile respective sunt ascunse în mod intenționat.

Regulamentul nr.1169/2011 prevede obligativitatea etichetării ingredientelor cu efecte alergene în cazul produselor oferite consumatorilor sub formă ambalată, vândute în vrac sau servite în restaurante. Componentele alergene din produse trebuie să fie înscrise în listă astfel încât să se evidenţieze de restul ingredientelor.

Pe etichetă trebuie indicată și țara de origine sau locul de proveniență pentru carnea de porc, oaie, capră și de păsare, dar și pentru miere, fructe, legume și pește.

În prezent, este obligatorie indicarea originii numai în cazul cărnii de vită şi mânzat, ca urmare a situaţiei create de boala „vacii nebune”.

Regulamentul introduce elemente suplimentare de etichetare în cazul produselor alimentare cu adaos de cofeină în conţinut, altele decât băuturile pe bază de cafea şi ceai. Pe aceste produse este obligatorie înscrierea expresiei: „Adaos de cofeină. Nu se recomandă copiilor şi femeilor însărcinate”.

Prevederile trebuie respectate în România începând de sâmbătă.

Din 13 decembrie 2016 va trebuie respectată și prevederea potrivit căreia pe eticheta produsului trebuie să apară informaţii privind valoarea energetică şi conţinutul de grăsimi, acizi graşi saturaţi, glucide, proteine, zaharuri şi sare.