ANPC efectuează controale la rechizite, uniforme și ghiozdane înainte de startul anului școlar / De ce trebuie să țină cont părinții

ANPC efectuează controale la rechizite, uniforme și ghiozdane înainte de startul anului școlar / De ce trebuie să țină cont părinții
Foto: Pixabay

Ne desparte mai puțin de o săptămână până la primul clopoțel din anul școlar 2022-2023, iar mulți părinți și-au făcut deja lista de cumpărături și au început să ia cu asalt supermarketurile pentru a face primele achiziții. De la uniforme și până la rechizite sau ghiozdane, toate sunt importante la startul unui nou an, însă înainte de a le pune în coș aceștia trebuie să cunoască și unele criterii importante.

În acest sens, pentru a se evalua produsele puse la vânzare existente pe piață, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a demarat acţiuni prin care să verifice rechizitele, uniformele şi ghiozdanele şcolare la startul unui nou an, anunță Adevărul.

ANPC, controale la rechizite în săptămâna de dinainte de prima zi de școală

Magazinele și librăriile sunt mai aglomerate ca oricând, iar coșurile de cumpărături pline-ochi, astfel încât elevilor să nu le lipsească nimic în prima zi de școală.

Chiar și așa, în ciuda entuziasmului și dorinței de a cumpăra cât mai repede cele trebuincioase, părinții sunt sfătuiți de cei de la ANPC să fie atenți la detalii și să ia, în mod asumat, cele mai bune decizii pentru copiii lor, în ciuda unor prețuri ridicate.

ANPC recomandă cupărătorilor să achiziționeze produsele textile, iar în ceea ce privește rechizitele acestea să fie procurate numai din magazine şi/sau raioane specializate, unde se eliberează documente de cumpărare, precum factură, bon fiscal, chitanţă fiscală, de care va fi nevoie în cazul depunerii unei reclamaţii, mai scrie sursa citată.

În plus, ANPC avertizează părinții să nu cadă în capcana hainelor contrafăcute, care poartă numele unor mărci celebre, dar al căror preţ este exagerat de mic în raport cu preţul real al unor astfel de produse. Recomandă ca înainte de achiziție să fie citite cu simț de răspundere etichetele produselor respective și să se analizeze îndeaproape dacă sunt este menționată compoziţia fibroasă a acestora.

„Orice produs textil trebuie să aibă instrucţiunile de întreţinere marcate pe eticheta din material textil, rezistentă la tratamente umidotermice, montată/cusută în interiorul produsului. Instrucţiunile de întreţinere trebuie să acopere toate tratamentele, în ordinea: spălare, clorurare, călcare, curăţare chimică şi uscare în maşina de uscat cu tambur rotativ, indiferent dacă se aplică sau nu (dacă nu se aplică un tratament, simbolul respectiv este tăiat/barat).

La îmbrăcămintea pentru copii, acele capete libere ale cordoanelor glisante, ale cordoanelor funcţionale şi centurilor de înnodat sau eşarfelor cu nod nu trebuie să conţină ornamente tridimensionale sau noduri şi trebuie protejate împotriva destrămării, de exemplu prin topire la cald sau prin cusătura de întărire; capetele pot fi dublate sau pliate cu condiţia să nu determine apariţia riscului de a se agăţa”, este mesajul transmis de ANPC.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`