ANPC, avertisment asupra jucăriilor din Satu de Vacanță, în Mamaia: „Au fost găsite jucării periculoase, pentru care fuseseră emise alerte europene”

Publicat: 02 08. 2024, 16:10
Sursa Foto: Freepik.com

Comisarii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a avertizat asupra jucăriilor pentru copii de la comercianţii care îşi desfăşoară activitatea în Satul de Vacanţă din Mamaia.

Controale ANPC în Satu de Vacanță, în Mamaia

În urma unor controale făcute în acest loc, au fost găsite jucării periculoase, care pot pune în pericol sănătatea sau chiar viaţa celor mici şi pentru care fuseseră emise alerte la nivel european, potrivit unui comunicat al ANPC.

Mai exact, au fost verificați 11 operatori economici, pe diferite segmente de activitate: prestări servicii de agrement, comercializare de bunuri nealimentare, jucării, articole de plajă, ochelari, textile.

Pentru neregulile constatate, în timpul verificărilor, au fost aplicate următoarele sancțiuni: 12 amenzi contravenționale în cuantum de 53.000 lei; 2 avertismente și oprirea definitivă de la utilizare/comercializare a produselor neconforme.

„Recomand consumatorilor, mai ales părinților, să fie foarte atenți, atunci când achiziționează jucării, suveniruri și alte obiecte, dar și servicii diverse. Vacanța trebuie să fie un prilej de bucurie și să nu setransforme în adevărate drame sau tragedii, din cauza acestor lucruri care pot pune în pericol sănătatea sau chiar viața lor sau a copiilor lor”, a declarat preşedintele interimar ANPC, Sebastian Hotca.

Ce nereguli au găsit inspectorii ANPC

Dintre neregulile găsite de ANPC se numără: comercializarea unor jucării periculoase care puteau pune în pericol viața și sănătatea copiilor, notificate pe sistemul european de alertă pentru produse nealimentare, RAPEX; lipsa marcajului de conformitate de pe etichetele jucăriilor; lipsa mențiunii pe etichete a denumirii importatorului/distribuitorului; comercializarea unor produse textile cu deficiențe de informare, pe etichete, cu privire la compoziția fibroasă și comercializarea unor produse cu potențial periculos prin înțepare (de tip briceag), prin afectarea vederii (de tip lasere), prin aplicare pe epidermă (de tip tatuaje).