Paul Anghel, directorul general al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, a transmis că ANPC va demara în perioada următoare acţiuni de control pentru supravegherea pieţei produselor alimentare şi a unităţilor de alimentaţie publică.
Potrivit acestuia, vor fi verificate unităţi de tip fast-food, restaurant auto-servire, bufet tip expres, pizzerie, snack-bar, restaurante, terase, rotiserii, braserii şi berării.
„Se vor verifica, în principal, calitatea alimentelor (inclusiv a preparatelor culinare) şi a băuturilor comercializate (existenţa documentelor de provenienţă, verificarea directă a caracteristicilor organoleptice a alimentelor, respectiv, a mâncărurilor preparate existente la comercializare, încadrarea în data durabilităţii minimale, respectiv data limita de consum (termen de valabilitate), atât pentru alimentele comercializate ca atare, cât şi pentru cele preparate (comercializarea lor în ziua în care au fost preparate)”, a scris duminică Paul Anghel, pe pagina sa de Facebook.
Mai mult decât atât, vor fi verificate condiţiile de expunere, prezentare şi comercializare ale alimentelor, respectarea prevederilor legale la transportul şi depozitarea produselor alimentare (respectarea condiţiilor de temperatură impuse de actele normative în vigoare sau de producători, expunerea la comercializare).
„Nu cumpăraţi produse alimentare din locuri neautorizate, întrucât comerciantul respectiv nu are posibilitatea să asigure condiţiile optime de transport, depozitare şi comercializare şi nu vă poate elibera bonul cu care să justificaţi tranzacţia comercială şi, astfel, riscaţi să achiziţionaţi un produs neconform sau chiar nesigur care poate să vă afecteze sănătatea”, a precizat şeful ANPC.
În plus, acesta recomandă românilor să verifice cu atenţie data durabilităţii minimale, data limită de consum a produselor (termen de valabilitate).
„Verificaţi în mod direct caracteristicile produsului (miros, culoare, aspect etc.) având în vedere că temperaturile ridicate favorizează procesul de alterare a produselor alimentare şi refuzaţi produsele care prezintă caracteristici de produs alterat (aspect măzguit, miros de acru, aspect spongios de început de fermentare, produs deformat şi consistenţa moale-îngheţată, ambalaje deformate etc.). Atunci când cumpăraţi produse alimentare, acordaţi atenţie deosebită asupra modului de prezentare a ambalajului. În cazul în care ambalajul este bombat, prezintă deformări sau este rupt înseamnă că produsul nu mai prezintă deplină siguranţă pentru sănătatea dumneavoastră. Evitaţi să achiziţionaţi astfel de produse”, a mai scris Paul Anghel.