ANPC, amenzi de peste 1 milion de lei în primele zece zile de activitate a Comandamentului Litoral. Ce nereguli au fost descoperite în stațiunile de la Marea Neagră
Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) anunță că valoarea totală a amenzilor aplicate pentru abateri constatate la operatori economici în mai multe stațiuni românești de la Marea Neagră, în primele zece zile de activitate a Comandamentului Litoral, depășește un milion de lei, iar printre neregulile constatate se numără, după caz, deficiențe la etichetarea produselor, nerespectarea condițiilor de igienă în unități de alimentație publică sau cazare turistică, dar și practici comerciale înșelătoare, transmite News.ro.
ANPC, amenzi de peste 1 milion de lei în primele zece zile de activitate a Comandamentului Litoral. Ce nereguli au fost descoperite
Comandamentul Litoral 2020, o structură special creată pentru supravegherea actului comercial în cea mai aglomerată zonă din sezonul estival, și-a început activitatea în 1 iulie. Astfel, în primele zece zile de control,aufost verificaţi 322 de operatori economici, din Neptun, Olimp, Jupiter, Cap Aurora, Venus, Saturn, Mangalia, Costineşti şi Mamaia, și au fost constatate 268 dintre aceştia (83%).
Un număr de 386 de sancțiuni au fost aplicate, iar dintre aceste 233 sunt avertismente și 153 sunt amenzi contravenționale, în valoare de 1.063.000 lei. Mai mult decât atât, au fostdispuse 16 măsuri complementare de oprire temporară a prestării serviciului până la intrarea în legalitate.
Printre abateri se numără deficienţe privind etichetarea produselor la textile, jucării şi produse alimentare,privind indicarea preţurilor pe toate produsele expuse la comercializare şi menţionarea preţurilor per unitatea de măsură;privind lipsa traducerii în limba română a elementelor de caracterizare si identificare a produselor de import de pe eticheta produsului, comercializarea de produse în locaţii fără a deţine autorizarea necesară.
De asemenea, au fost constatate deficienţe privind condiţiile igienico-sanitare în cazul prestării serviciilor de alimentaţie publică sau cazare turistică, utilizarea unor produse şi proceduri nesigure în cadrul activităţii de prestare de servicii de alimentaţie publică; nerespectarea condiţiilor de depozitare a materiilor prime, în conformitate cu prevederile producătorului de pe eticheta produsului, nerespectarea vecinităţilor produselor, în spaţiile frigorifice, din unele blocuri alimentare, comercializarea unor produse alimentare cu data limită de consum/data durabilităţii minimale depaşită; nerespectarea Regulamentului UE 1169/2011, privind afişarea în lista meniu a gramajelor şi a ingredientelor cu potenţial alergen utilizate pentru realizarea produselor alimentare preparate; utilizarea unor practici comerciale incorecte, înşelătoare, lipsa verificării metrologice pentru unele mijloace de măsurare, nerespectarea măsurilor dispuse în cadrul controalelor anterioare, a subliniat ANPC, cu precizarea că activitatea Comandamentului Litoral 2020va continua până la finalul sezonului estival.
Val de controale pe litoral. Autoritățile supraveghează și respectarea regulilor de siguranță sanitară
Controalele demarate de ANPC nu sunt singurele verificări derulate pe litoral. Autoritățile investighează și măsura în care sunt respectate regulile de siguranță sanitară.
„Controale la sânge care să ducă la amendarea tuturor celor care nu respectă legea şi, inclusiv, la suspendarea unor autorizaţii de funcţionare pentru agenţi economici, organizatori de evenimente care în mod sistematic încalcă legea. Sunt deja câteva cluburi care parcă se cer singure, nu le dau numele astăzi, dar le ştie toată lumea. Patronilor le transmit de pe acum mesajul că, dacă nu se potolesc, vom închide aceste cluburi”, afirma premierul Ludovic Orban, în urmă cu mai bine de o săptămână.