Noua Lege a Educație, parte din proiectul „România educată” promovat de ani de zile de președintele Klaus Iohannis, începe deja să producă primele anomalii grave în sistem. Aproape 8.500 de elevi care au media sub 5 iau bursă de merit, potrivit datelor Ministerului Educației. Astfel, sunt 5.250 de elevi beneficiari care au media cuprinsă între 4.00 și 4.99. Cu media între 3.00 și 3.99 sunt 2.382 de elevi beneficiari. 704 au media între 2.00 și 2.99, iar 158 au media sub 2.
Aceste date au atras critici dure din partea experților în domeniul Educației. Ovidiu Pânișoară, doctor în Științele Educației, profesor și coordonator de doctorat la Universitatea din București, a declarat într-o intervenție pentru B1 TV, că bursele de merit, în niciun caz nu ar trebui să se dea sub un prag, iar acesta ar trebui să fie apropiat chiar de nota 10:
„Demonetizăm cuvintele, din păcate. Cum am demonetizat implementare, reformă ajungem și la merit și excelență. Cred că nu putem să punem în aceeași oală copiii care sunt cu adevărat meritoși față de copiii care printr-o conjunctură au nimerit în alte clase unde sunt în fața altor copii care au 1,20 și ei au 1,80 și sunt primii. Nu este nimic rău că se încearcă investiție în învățământ dar în niciun caz nu ar trebui să se numească bursă de merit.
Mă întreb, ușor retoric, dacă au existat atât de mulți bani care puteau să fie pompați în sistem să vedem în ce direcție sunt pompați acești bani, de ce nu s-a găsit o formulă ca această bursă de susținere a învățământului să fie un pic mai mică și să se redistribuie o parte din aceste sume și în zona acelei prime de carieră didactică care este undeva la 1.500 de lei pe an. Acei copii au niște profesori, dacă vrem să ne asigurăm că și profesorii sunt motivați să își facă treaba ar trebui să încurajăm și cadrele didactice. Bursele de merit, în niciun caz nu ar trebui să se dea sub un prag. Cineva spunea să punem un prag de minim 8. Nici măcar! Nu e un merit să ai 8. Ori ai 9 și te duci spre zece, și acolo vorbim de burse de merit, ori vorbimd e burse de studiu, de burse de susținere, motivaționale, remediale…
Dacă vrem să dăm aceste burse remediale, de motivare aceste burse ar trebui să aibă o valoare mai mică decât valoarea burselor de merit iar restul banilor ar trebui să se ducă spre motivarea profesorilor care sunt la acele clase unde avem 1,80. Vă dați seama cum intră un profesor la acea clasă gândindu-se că orice ar face cel mai bun din clasă are până în nota 5”.