Vremea se va încălzi în perioada următoare la nivelul întregii țări, în special începând de joi, când temperaturile maxime se vor situa între 14 și 16 grade, cu valori medii ușor peste cele normale pentru această perioadă, informează Administrația Națională de Meteorologie.
În Banat, intervalul de prognoză va debuta cu o vreme ușor mai rece decât în mod obișnuit în această perioadă din an, cu valori medii ale temperaturilor maxime de 9-11 grade și ale minimelor ușor peste pragul de îngheț. De la mijlocul săptămânii, după data de 30 octombrie, vremea se va încălzi ușor și treptat de la o zi la alta, astfel că maximele diurne vor ajunge, în a doua parte a intervalului de referință, la 14 — 15 grade, în medie, reprezentând valori ușor peste cele normale pentru începutul lunii noiembrie. Semnificativ va fi saltul în privința regimului termic nocturn, minimele ajungând la valori peste cele climatologic specifice perioadei, cu minime, în medie, de 6 — 8 grade. Probabilitatea de ploaie va crește în ultimele zile ale intervalului de prognoză.
În Crișana, în prima săptămână a intervalului de prognoză, regimul termic diurn va fi caracterizat de valori în jurul celor obișnuite la sfârșit de octombrie și început de noiembrie, cu valori medii de 11 — 12 grade. Pentru a doua săptămână, după data de 3 noiembrie, se estimează o creștere de temperatură, astfel că maximele pot fi ușor mai ridicate decât mediile climatologic specifice perioadei, ajungând la o medie de 13 — 15 grade. Această tendință o va avea și regimul temperaturilor nocturne, relativ scăzute în primele zile, când media regională a minimelor va fi de 0-3 grade, apoi în creștere treptată, chiar semnificativă, la mijlocul celei de-a doua săptămâni, când vor fi în medie 5 — 7 grade. Ploile își vor face apariția în special după data de 5 noiembrie.
Pentru regiunea Transilvaniei, intervalul de prognoză va debuta cu o vreme rece, mai ales în cursul nopților și al dimineților, când vor fi valori medii negative ale temperaturilor minime între—5 și—2 grade, chiar mai scăzute în zonele depresionare. În același timp, regimul termic diurn va fi caracterizat de valori apropiate de cele climatologic specifice perioadei din an, cu o medie a maximelor de 9 — 12 grade în prima săptămână. Ulterior, încălzirea ușoară și treptată a vremii se va concretiza prin valori medii ale maximelor de 11 — 13 grade și ale minimelor de la 0 la 3 grade, ceva mai scăzute în partea de est a regiunii. Probabilitatea de ploaie va fi în creștere în ultimele zile ale intervalului de prognoză.
În Maramureș, regimul termic diurn va fi caracterizat de valori ce se vor situa în jurul mediilor climatologice specifice acestei perioadei din an, cu medii ale maximelor de 10 — 12 grade, în ușoară creștere în cea de-a doua săptămână. Temperaturile nocturne de la începutul intervalului vor caracteriza o vreme mai rece decât în mod obișnuit la sfârșitul lunii octombrie, cu minime în medie de—2 până la 1 grad Celsius. În schimb, după data de 3 noiembrie, până la sfârșitul intervalului, regimul termic al minimelor va fi în creștere, cu medii de 4 — 6 grade, valori mai ridicate decât normalul datei. După data de 5 noiembrie, va crește probabilitatea de apariție a ploilor.
În Moldova, până în jurul datei de 2 noiembrie, vremea se va menține mult mai rece decât în mod obișnuit în această perioadă din an, cu precădere la începutul intervalului, când valorile minime, medii pe regiune, vor fi de la—5 până la zero grade Celsius, iar cele maxime între 5 și 8 grade. Apoi, încălzirea treptată a vremii va aduce temperaturile chiar ușor peste cele climatologic specifice pentru prima decadă de noiembrie, cu minime de 3 — 6 grade și maxime de 12 — 14 grade, valori medii regionale. În prima săptămână de prognoză, vor fi posibile doar burnițe pe spații restrânse, iar în ultimele zile ale intervalului de referință va crește probabilitatea de ploaie.
În Dobrogea, dacă în primele zile ale intervalului analizat vremea va fi mult mai rece decât ar fi normal la această dată calendaristică (valori maxime de 6-7 grade și minime între 1 și 4 grade, în medie), începând din 30 octombrie vremea se va încălzi ușor și treptat. Valorile termice vor deveni apropiate de norma perioadei, iar la sfârșitul intervalului se pot situa chiar peste mediile climatologice specifice începutului de noiembrie. Astfel, temperaturile maxime vor crește de la medii de 10 — 12 grade la 14 — 16 grade, iar minimele nocturne vor ajunge la un ecart între 5 și 9 grade. Vor fi precipitații predominant sub formă de ploaie, local în primele două zile, iar la sfârșitul intervalului de prognoză probabilitatea de ploaie va fi destul de ridicată.
În Muntenia, vremea va fi deosebit de rece pentru această perioadă din an în primele zile ale intervalului, astfel încât valorile maxime vor fi de 5-8 grade, iar cele minime de la—1 la 3 grade, în medie. După data de 30 octombrie, valorile diurne vor crește ușor, astfel că, treptat, regimul termic va deveni apropiat de cel specific perioadei, cu maxime în cea de-a doua săptămână de 13 — 15 grade, în medie. Foarte reci vor fi și primele nopți ale intervalului, cu o medie în jurul valorii de zero grade Celsius, dar după data de 30 octombrie se vor înregistra temperaturi în creștere, ce vor ajunge la o medie regională de 3 — 6 grade. Precipitații slabe, mixte, vor fi pe spații restrânse în primele zile. Ploi vor mai fi posibile și spre sfârșitul intervalului.
Pentru zona Olteniei, vremea se anunță mult mai rece decât ar fi normal în această perioadă din an în primele zile ale intervalului. Valorile maxime vor fi cuprinse între 5 și 7 grade, iar cele minime între—1 și 3 grade, în medie. După data de 30 octombrie, valorile diurne vor crește ușor, iar treptat regimul termic va deveni apropiat de cel specific perioadei, cu maxime în cea de-a doua săptămână, în medie, de 13 — 14 grade. Tendința de încălzire de la o zi la alta se va concretiza și prin minime nocturne în creștere, ce vor ajunge la o medie regională de 4 — 6 grade. Precipitații neînsemnate cantitativ, mai ales ploi, vor fi în primele zile ale intervalului de prognoză, în timp ce probabilitatea de ploaie va crește după data de 6 noiembrie.
La munte, regimul termic diurn va fi în creștere ușoară și treptată, de la o medie de 4 — 6 grade, în prima săptămână, la 7 — 9 grade în cea de-a doua, când temperaturile vor deveni ușor mai ridicate decât mediile climatologice specifice perioadei. Mai semnificativă va fi creșterea temperaturilor minime, de la valori negative în prima săptămână, cu o medie de la—3 la—1 grad, la valori ce vor oscila între 1 și 3 grade, în cea de-a doua. Probabilitatea pentru precipitații va crește după data de 5 noiembrie.