ANM, prognoză specială pentru București. Sunt așteptate vijelii, averse torențiale, descărcări electrice și condiții de grindină

Publicat: 02 07. 2024, 12:37
Sursa Foto: Pexels.com

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis o prognoză specială pentru București, valabilă până miercuri, 03 iulie, ora 10.

Cum va fi vremea în București

Canicula și disconfortul termic ridicat vor persista. Din orele serii gradul de instabilitate atmosferică va fi în creștere și se va manifesta prin perioade cu intensificări ale vântului (rafale în general de 60…80 km/h), vijelii, averse torențiale, descărcări electrice și condiții de grindină.

În intervale scurte de timp, 1…3 ore, sau prin acumulare, se vor înregistra cantități de 15…25 l/mp, izolat posibil 30 l/mp.

Temperatura maximă va fi de 35…37 de grade, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități; minima termică va fi de 18…20 de grade.

„Instabilitatea atmosferică va cuprinde cea mai mare parte a țării”

Instabilitatea atmosferică va cuprinde până seara cea mai mare parte a țării, iar fenomenele de instabilitate vor continua pe parcursul nopții, a declarat Florinela Georgescu, director de prognoză în cadrul ANM, marți, la Știrile B1 TV prezentate de Gabriela Mihai.

„Instabilitatea atmosferică a început deja să se manifeste în partea de vest a teritoriului. Va cuprinde până seara cea mai mare parte a țării – și fenomenele de instabilitate vor continua pe parcursul nopții, deplasate însă mai spre regiunile sud-estice, estice. Până atunci, în Cod portocaliu sunt Oltenia, cea mai mare parte a Transilvaniei și Munteniei, jumătatea de nord a Moldovei și local zone din Banat și Maramureș. Așteptăm perioade cu averse torențiale, intensificări de scurtă durată ale vântului și vijelii (…), descărcări electrice, evident, și căderi de grindină”, a declarat Florinela Georgescu.

„Trebuie să precizăm faptul că este un episod de instabilitate atmosferică de la care așteptăm și acumularea unor cantități mai importante de apă, atât în timp scurt, dar și pe parcursul întregului interval de avertizare, care ține până mâine dimineață, la 10, cantități care pot depăși izolat 50-70 de l/mp și au o probabilitate mai mare de apariție în Transilvania, în zonele de deal și de munte, dar și în partea de sud-vest a teritoriului”, a adăugat ea.