Administrația Națională de Meteorologie a prezentat, joi, o serie de estimări privind deplasarea norului de fum din zona Cernobîl, Ucraina, în perioada 19 – 21 mai.
„Având în vedere simulările modelelor numerice rulate în cadrul Administrației Naționale de Meteorologie privind deplasarea norului de fum din zona Cernobîl, Ucraina, pe parcursul acestei zile (19 mai), se apreciază că direcția dominantă a vântului va fi dinspre nord-nord-vest către sud- sud-vest, astfel că tendința de evoluție a norului de fum va fi de deplasare către sud, respectiv spre sud-vestul Ucrainei – zona Odessa și nordul Mării Negre. Vântul va sufla în general moderat, cu viteze la rafală de până la 40…45 km/h”, a scris ANM, joi, pe Facebook.
Potrivit meteorologilor, probabilitatea de apariție a precipitațiilor va fi redusă în zona de evoluție a norului de fum.
„Începând din noaptea de joi spre vineri (19/20 mai) circulația aerului se va reorienta și se va realiza dinspre vest către est, astfel că tendința de evoluție a norului de fum va fi de deplasare către estul Ucrainei și sud-vestul Rusiei. În zona de evoluție a norului de fum, în intervalul 19 – 21 mai, probabilitatea de apariție a precipitațiilor va fi redusă”, a mai precizat ANM.
Serviciul public de urgență al Ucrainei anunța pe 17 mai că în pădurea din districtul ucrainean Vyshhorod, aflată în apropiere de Zona de Excludere de la Cernobîl, a izbucnit un incendiu de proporții. Flăcările s-au extins pe o arie de 45 de hectare, fiind în cele din urmă localizate, potrivit Republic World.
Pe fondul invaziei ruse în Ucraina, siguranța facilităților nucleare ucrainene a devenit un subiect tot mai important. Trupele ruse au capturat încă din faza inițială a ofensivei atât centrala de la Cernobîl, locul principalului accident nuclear din istorie, cât și pe cea de la Zaporojie, considerată cea mai mare din Europa. În finalul lui martie, Petangonul anunța că invadatorii se retrag din zona Cernobîl.