ANM nu exclude posibilitatea de a prelungi Codul roșu de caniculă și săptămâna viitoare. Elena Mateescu: Valul de căldură va fi persistent și intens. E o alertă meteorologică generală fără precedent (VIDEO)

ANM nu exclude posibilitatea de a prelungi Codul roșu de caniculă și săptămâna viitoare. Elena Mateescu: Valul de căldură va fi persistent și intens. E o alertă meteorologică generală fără precedent (VIDEO)
Foto: Pixabay.com

Administrația Națională de Meteorologie nu exclude posibilitatea de a prelungi și săptămâna viitoare Codul roșu de caniculă care a fost anunțat pentru acest weekend, a declarat directoarea generală a instituției, Elena Mateescu, joi, pe B1 TV, la „Politica Zilei” cu Ioana Constantin.

Elena Mateescu (ANM), pe B1 TV, despre Codul roșu de caniculă

Întrebată dacă ar putea fi prelungit acest cod, directoarea generală a ANM a confirmat: „Da, nu excludem această posibilitate pentru debutul săptămânii viitoare deoarece și luni, și marți, pe 15 și 16 iulie, temperaturile maxime la scara întregii țări se vor situa între 35 până la 41 de grade, pe litoral 32-35 de grade. De asemenea, noaptea va fi tropicală în majoritatea zonelor, valorile de temperaturi se vor situa între 17-27 de grade”.

„Valul de căldură va fi persistent și intens și la începutul săptămânii viitoare. De abia de la mijlocul acesteia, miercuri, este posibilă o diminuare ușoară în jumătatea nordică a țării, în timp ce în sud vorbim în continuare de val de căldură persistent. Până atunci, într-adevăr, sâmbătă și duminică, Codul roșu și portocaliu este o situație fără precedent, pentru că este pentru prima dată când emitem un Cod roșu de caniculă, val de căldură persistent, pe o suprafață atât de mare, atât de extinsă, și Cod portocaliu. Practic, acoperă toată țara, pentru că mai ales sâmbătă-duminică 37-41 de grade, iar în aria județelor de Cod portocaliu vorbim de temperaturi între 35 și 40 de grade, pe litoral 32-35 de grade Celsius”, a continuat directoarea generală a ANM.

„Până atunci, astăzi și mâine, Cod galben și portocaliu, valul de căldură este unul de lungă durată, extins, deosebit de persistent și în accentuare de la o zi la alta, luând în considerare atât maximele diurne, pentru că sunt unele foarte ridicate, cât și minimele nocturne, așa cum spuneam, ce caracterizează o noapte tropicală”, a adăugat ea.

Elena Mateescu: Este o alertă meteorologică fără precedent

„Masa de aer de origine tropicală este una intensă, dinspre nordul Africii. Afectează, practic, partea de sud și est a Europei, jumătatea estică a Europei, acolo unde deja Italia, Cehia au emis Cod roșu, Serbia, Ungaria, având în vedere pragurile specifice din punct de vedere climatic al fiecărei țări atunci când ia în analiză emiterea unor astfel de coduri. Iată că acum, când avem o situație critică ca urmare a duratei, extinderii, prelungirii și creșterii intensității de la o zi la alta, și România a emis o astfel de alertă meteorologică generală fără precedent”, a mai declarat directoarea generală a ANM, Elena Mateescu.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
13:13 - 190 de muncitori fără contracte de muncă depistați pe șantierul Autostrăzii A7: Oamenii au fugit pe câmp când au văzut inspectorii ITM
13:12 - Prețul unui litru de carburant joi, 12 septembrie. Motorina s-a ieftinit cu 5 bani pe litru
13:08 - Premierul Greciei reacționează la măsurile Germaniei împotriva migrației: „Răspunsul nu poate fi anularea unilaterală a Schengen”
12:44 - Sălaj: Primul caz de infectare cu virusul West Nile din judeţ. Bărbatul s-a stins din viață
12:40 - INS arată discrepanțe uriașe între salariile din România: De la 3.000 de lei la peste 13.000 lei net
12:33 - Mircea Lucescu se operează tot în Ucraina, la Kiev
12:12 - Adrian Veștea: Nicolae Ciucă va câștiga Președinția. Este normal, pentru a avea în continuare un parcurs democratic și echilibrat, să avem o persoană care pune interesele țării înaintea altor interese (VIDEO)
12:00 - Niciun avion nu aterizează sau decolează pe aeroportul Charleroi din Belgia, din cauza unei greve a angajaților care reclamă volumul de muncă prea mare
11:53 - Adrian Veștea: 98,4% dintre unitățile administrative din România beneficiază de Programul Anghel Saligny. Se adresează tuturor comunităților, indiferent de culoarea lor politică (VIDEO)
11:27 - Statuia reginei Elisabeth a II-a a Marii Britanii a produs hohote de râs și indignare, după ce un critic a spus că seamănă mai mult cu doamna Doubtfire, personajul lui Robin Williams (FOTO în interiorul textului)