Meteorologii vin cu veşti teribile despre sfârşitul lunii octombrie şi începutul de noiembrie.
Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a publicat prognoza valabilă până pe 4 noiembrie, care arată că temperaturile vor scădea dramatic în fiecare regiune a României.
Astfel, regimul termic prognozat va fi unul oscilant, cu temperaturi de primăvară în unele zile, dar şi cu scăderi importante ale acestora spre finalul lunii octombrie, când vor apărea şi precipitaţiile, potrivit Agerpres.
În Banat, până în data de 25 octombrie, temperaturile maxime vor fi în scădere de la valori, în medie, de 16 – 17 grade, la medii în jurul a 12 grade. Ulterior, vremea se va încălzi până la sfârşitul primei săptămâni, când media regională a maximelor va fi de 22 – 23 de grade. În cea de-a doua săptămână, temperaturile diurne vor fi din nou în scădere, până la medii de 16 – 17 grade. Variaţiile minimelor termice vor fi similare cu cele ale maximelor. Acestea vor fi în scădere de la medii de 7 – 8 grade, la valori în jurul a 3 grade Celsius, la mijlocul primei săptămâni, iar până în data de 28 octombrie vor creşte din nou până la medii de 10 – 11 grade. În a doua săptămână, temperaturile nocturne vor scădea până la valori medii de 6 – 7 grade. Probabilitatea de apariţie a ploilor va fi ridicată până în data de 25 octombrie şi în intervalul 28 – 31 octombrie.
Până în data de 25 octombrie, în Crişana, media regională a temperaturilor maxime va fi în scădere de la 16 – 17 grade, la valori în jurul a 11 grade, iar cea a minimelor de la valori în jurul a 7 grade, la 2 – 3 grade. Până la sfârşitul primei săptămâni, valorile termice vor fi în creştere spre medii regionale ale maximelor de 22 – 23 de grade şi ale minimelor de 9 – 10 grade. În a doua jumătate a intervalului, temperatura aerului va avea tendinţa de scădere până la medii ale valorilor maxime diurne de 15 – 16 grade şi ale valorilor minime nocturne în jurul a 6 grade. Probabilitatea de apariţie a ploilor va fi ridicată până la mijlocul primei săptămâni şi în intervalul 28 – 31 octombrie.
În Transilvania, în următoarele patru zile, maximele termice vor fi în scădere de la medii de 14 – 16 grade, la valori în jurul a 8 grade. Treptat, vremea se va încălzi până în data de 28 octombrie, când media regională a maximelor va fi de 20 – 21 de grade. În cea de-a doua jumătate a intervalului, temperaturile maxime diurne vor fi din nou în scădere spre medii de 14 – 15 grade. Minimele termice vor fi în scădere de la medii de 5 – 6 grade, la valori ce vor oscila între -1 şi zero grade, la jumătatea primei săptămâni, iar până în data de 28 octombrie vor fi din nou în creştere până la medii de 5 – 6 grade. În a doua săptămână, temperaturile minime nocturne vor scădea până la valori medii de 3 – 4 grade. Probabilitatea de ploaie va fi ridicată până în data de 26 octombrie, dar şi în cea de-a doua săptămână, cu precădere în jurul datei de 30 octombrie.
Pentru zona Maramureşului, până în data de 25 octombrie, vremea se va răci treptat. Astfel, mediile regionale ale maximelor vor fi în scădere de la 15 – 16 grade, la valori în jurul a 9 grade, iar ale minimelor, de la 5 – 6 grade, la valori în jurul a 1 grad Celsius. Până la sfârşitul primei săptămâni, valorile termice vor fi în creştere spre medii regionale ale maximelor de 19 – 20 de grade şi ale minimelor de 7 – 8 grade. În cea de-a doua săptămână, temperatura aerului va fi din nou în scădere până la medii ale valorilor maxime diurne în jurul a 15 grade şi ale valorilor minime nocturne de 4 – 5 grade. Probabilitatea de ploaie se menţine pe tot parcursul intervalului, dar va fi mai ridicată până la jumătatea primei săptămâni şi în zilele de 30 şi 31 octombrie.
În Moldova, până în data de 25 octombrie, maximele termice vor fi în scădere de la valori, în medie, de 14 – 15 grade, la medii în jurul a 10 grade. Vremea va intra apoi într-un proces de încălzire până la sfârşitul primei săptămâni, când media regională a maximelor va fi de 20 – 21 de grade. În a doua jumătate a intervalului, temperaturile diurne vor fi din nou în scădere treptată spre medii de 14 – 15 grade. Minimele termice, cu uşoare variaţii, vor fi în scădere până la mijlocul primei săptămâni, de la medii de 5 – 7 grade, la valori în jurul a două grade, iar până în data de 29 octombrie vor creşte până la valori, în medie, de 8 – 9 grade. În a doua săptămână, temperaturile nocturne vor fi în scădere treptată spre medii regionale în jurul a 6 grade. Probabilitatea de apariţie a ploilor va fi ridicată în jurul datei de 24 octombrie şi în zilele de 30 şi 31 octombrie.
În regiunea Dobrogei, temperatura aerului nu va avea variaţii semnificative în primele zile ale intervalului, astfel încât media regională a temperaturilor maxime se va menţine în jurul valorii de 17 grade, iar cea a minimelor între 8 şi 10 grade. În data de 25 octombrie, vremea se va răci, media valorilor diurne se va situa în jurul a 13 grade, iar a celor nocturne va fi de 5 grade. Ulterior, până la sfârşitul primei săptămâni de prognoză, temperatura aerului va fi în creştere şi astfel media regională a maximelor va ajunge sa se situeze în jurul valorii de 20 de grade, iar minimele de 11 – 12 grade. În a doua jumătate a intervalului, regimul termic va marca o scădere până la o medie a valorilor diurne de 15 – 16 grade şi a celor nocturne în jurul a 9 grade. Probabilitatea de ploaie va fi ridicată în zilele de 24, 30 şi 31 octombrie.
În Muntenia, în primele două zile ale intervalului, valorile maxime diurne vor avea medii în jurul a 18 grade, urmând ca în 24 şi 25 octombrie vremea să se răcească până la o medie de 13 grade. Apoi, din nou maximele termice vor fi în creştere de la o zi la alta până în data de 28 octombrie, până la o medie în jurul a 22 de grade. În cea de-a doua săptămână, mediile diurne vor fi în scădere treptată până spre 16 grade în ultima zi de prognoză. Minimele vor fi în scădere de la o medie în jurul a 9 grade, spre 3 grade, la mijlocul primei săptămâni, după care vor creşte din nou, până în data de 30 octombrie, spre medii de 8 – 9 grade. Până la finalul perioadei de prognoză temperaturile minime nocturne vor fi în scădere până la valori medii regionale în jurul a 7 grade. Probabilitatea de apariţie a ploilor va fi ridicata în jurul datei de 24 octombrie, precum şi în cea de-a doua săptămână, în zilele 30 şi 31 octombrie.
În zona Olteniei, intervalul de prognoză va debuta cu medii regionale ale maximelor de 17 – 19 grade, apoi acestea vor marca o scădere până în data de 25 octombrie, spre o medie în jurul a 12 grade. Până la sfârşitul primei săptămâni temperaturile maxime vor creşte până la valori, în medie, de 20 – 21 de grade. În a doua jumătate a intervalului vremea se va răci treptat, astfel că mediile regionale ale maximelor diurne vor coborî până în jurul valorii de 15 grade. Minimele vor scădea de la o medie de 9 grade în prima zi a intervalului de prognoză, până în jurul unei medii de 4 grade Celsius, în data de 25 octombrie, apoi vor creşte din nou spre 9 grade, valoare ce se va menţine în perioada 29 – 31 octombrie. Între 1 şi 4 noiembrie temperaturile minime vor fi în scădere uşoară până la o medie de 6 grade. Probabilitatea de apariţie a ploilor va fi mai ridicată în data de 24 octombrie, precum şi în a doua săptămână de prognoză, mai ales în jurul datei de 30 octombrie.
La munte, în intervalul 22 – 25 octombrie, vremea se va răci, temperaturile maxime vor fi în scădere de la o medie de 8 grade la zero grade, iar media minimelor nocturne va scădea de la un grad Celsius, spre -6 grade. Ulterior, vremea se va încălzi până în data de 28 octombrie, maximele diurne vor creşte până la medii în jurul a 12 grade, iar minimele nocturne până spre 5 grade. În cea de-a doua săptămână de prognoză, temperatura aerului va fi în scădere uşoară de la o zi la alta, astfel că la sfârşitul intervalului, media maximelor se va situa în jurul a 8 grade, iar a minimelor va fi de 1 – 2 grade. Probabilitatea de apariţie a precipitaţiilor va fi mai mare în intervalul 22 – 25 octombrie, precum şi în cea de-a doua săptămână, mai ales în zilele de 29, 30 şi 31 octombrie.