ANM: Cod galben de instabilitate atmosferică. Ploi torențiale, descărcări electrice și intensificări ale vântului în 13 județe

ANM: Cod galben de instabilitate atmosferică. Ploi torențiale, descărcări electrice și intensificări ale vântului în 13 județe
Foto: Hepta

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis, vineri, o atenționare cod galben de instabilitate atmosferică accentuată, valabilă în intervalul 15 mai, ora 13:00 – 16 mai, ora 03:00. Vizate sunt 13 județe din nordul, nord-vestul, nord-estul și centrul țării. Este vorba despre Satu Mare, Maramureș, Mureș, Sălaj, Bistrița-Năsăud, Cluj, Suceava, Botoșani, Iași, Neamț, Harghita, Covasna și Brașov.

Potrivit meteorologilor, fenomenele vor începe nord-vestul și centrul țării, iar spre seară și în cursul nopții se vor extinde și în jumătatea nordică a Moldovei. Astfel, ”instabilitatea atmosferică se va accentua și se va manifesta prin frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului cu rafale de peste 60…70 km/h, iar în zona înaltă de munte peste 80…90 km/h, vijelii, căderi de grindină și averse ce pot avea și caracter torențial. Punctiform cantitățile de apă vor depăși 25 l/mp”, au transmis reprezentanții ANM.

De asemenea, meteorologii precizează că fenomene similare se vor produceși în restul teritoriului, dar pe arii mai restrânse și în intervale de timp mai scurte.

Cod galben de vijelii în 13 județe din nordul, notrd-vestul, nord-estul și centrul tarii

Foto:meteoromania.ro

Val de prafsaharian peste România

La începutul acestei săptămâni România s-a confruntat cu un fenomen mai puțin obișnuit. Un nor de praf saharian a venit peste țara noastră, în unele dimineță, mașinile fiind acoperite cu un strat subțire de praf roșiatic sau alb-gălbui. Fenomenul, care s-a produs și anul trecut, în România, a putut fi observat cel mai bine în zonele de deal și de munte, din vestul, nord-vestul și centrul țării.

Climatologul Roxana Bojariu a explicat, într-o intervenție telefonică pentru Știrile B1 TV, că este vorba despre un episod trecător și că praful saharian ar putea fi benefic pentru culturile agricole din România.

”Pentru culturile agricole nu e un lucru rău pentru că acest praf saharian aduce minerale, compuși care ajută la îmbogățirea solului. Transportul ăsta poate să ajungă și peste Oceanul Atlantic și să fertilizeze solul pădurilor amazoniene, de exemplu”, a explicat climatologul.

Aproximativ un milion de hectare de culturi din România sunt afectate de secetă

De altfel, în acest moment, România se confruntă cu o secetă accentuată, ministrul Agriculturii, Adrian Oros, precizând că aproximativ un milion de hectare de culturi sunt afectate.

”În evaluările de până acum ar fi afectate cam un milion de hectare de culturi din cele 2,9 milioane care au fost însămânțate în toamnă”, a spus ministrul, într-o intervenție în cadrul emisiunii ”Dosar de politician”.

La rândul său, directorul general al Administrației Naționale de Meteorologie, Elena Mateescu,a explicatcă România se confruntă cu o secetă pedologică puternică, mai ales în jumătatea estică a țării.

”Vorbim de un an agricol, al treilea an după 1973-1974 și 1982-1983, cu cea mai mică cantitate de precipitații înreigstrată de la 1 septembrie și până în prezent, numai 246 de litri per metru pătrat”, a declarat Elena Mateescu, pentru B1 TV.

Meteorologii estimează că 2020 va fi anul cu cele mai ridicate temperaturi de la începutul măsurătorilor

De altfel, specialiștii în meteorlogie de la nivel mondial anunță că 2020 ar putea fi cel mai cald an de până acum, urmând să depășească inclusiv recordul de temperatură înregistrat în urmă cu patru ani. Temperaturile pentru anul în curs se anunță caniculare, fiind cu până la 75% mai mari față de cele din 2016. Potrivit US National Oceanic and Atmospheric Administration, există șanse de 75% ca 2020 să înregistreze temperaturi record, fiind cel mai călduros an de la începutul măsurătorilor.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
22:17 - Deficitul bugetar a urcat la 5,44% din PIB după primele nouă luni din 2024. Datele Ministerului Finanțelor despre cheltuielile statului
22:06 - Tinerii, tot mai greu de convins să își păstreze locul de muncă. „Vin o zi, două și realizează că nu e pentru ei”
22:05 - Ce a declarat ÎPS Teodosie privind petrecerile de Halloween. Ce păcat săvârșesc cei care merg la aceste evenimente: „Primesc amăgire și întuneric acolo”
22:03 - Iulian Paraschiv: Președintele de care România are nevoie este un președinte care să asigure parcursul european, să asigure un plan pentru România și un echilibru la guvernare, între partide și societatea românească (VIDEO)
21:57 - Șoșoacă invocă un scenariu în care pretinde că poate ajunge președinte interimar al României: „Cu candidatura mea la Senat e șah mat” (VIDEO)
21:34 - Când ar putea renunța România la ora de iarnă? Mai multe state au renunțat la acest sistem
21:30 - Diana Șoșoacă a anunțat planul în cazul în care nu va reuși să fie pe listă la prezidențiale: Oamenii noștri, șoșocarii vor scrie pe buletin numele meu si mă vor vota pe mine / La un anumit număr de voturi se anulează alegerile (VIDEO)
21:20 - Tot mai mulți români renunță la a mai ține banii în casă. Unde preferă să-și păstreze economiile
21:08 - Șoșoacă: „Ciolacu mi-a spus că trebuie să mă dau în spate. A zis că dacă nu vreau, va avea înțelegerea cu Simion. I-am răspuns: ‘nu ți-e rușine?’” (VIDEO)
21:02 - Care este motivul pentru care Polonia refuză să ofere Ucrainei armele cumpărate din Coreea de Sud: „Aceste arme trebuie să servească securităţii şi apărării Poloniei”