ANM, analiză despre concentrația de monoxid de carbon în zona României, în contextul războiului din Ucraina (FOTO)

Publicat: 21 03. 2022, 21:56
Oamenii au fost treziți de explozii și alarme aeriene

Datele furnizate de Serviciul de Monitorizare a Atmosferei Copernicus arată că în cursul zilelor următoare, deasupra României, concentrațiile de monoxid de carbon nu vor avea niveluri ridicate, informează Administrația Națională de Meteorologie.

ANM, analiză despre concentrația de monoxid de carbon în zona României

„În perioada 21 – 24 martie, în estul și sud-estul României, circulația aerului se va face din sector nordic și nord-estic, vântul va avea intensificări luni (21 martie), dar mai ales pe parcursul zilei de marți (22 martie), când îndeosebi în Dobrogea, cea mai mare parte a Munteniei, precum și în sud-vestul Moldovei, vor fi rafale în general 55…65 km/h, iar în zona montană aferentă temporar vitezele vor fi de peste 70…80 km/h.

În restul teritoriului, circulația aerului se va realiza predominant din sector nord-vestic și vestic, iar vântul va sufla slab și moderat, cu intensificări izolate pe parcursul zilei de marți, cu viteze ce vor atinge la rafală 40…45 km/h. Datele furnizate de CAMS (Serviciul de Monitorizare a Atmosferei Copernicus) arată că în cursul următoarelor zile, deasupra României, concentrațiile de monoxid de carbon nu vor avea valori ridicate”, a precizat ANM, luni seară, pe Facebook.

Analiza ANM a fost distribuită pe Facebook de Ministerul Mediului, care a precizat că ea vine „în contextul informațiilor privind consecințele asupra mediului provocate de bombardamentele din Ucraina”. Tot luni, ministrul Tanczos Barna dădea asigurări că „astăzi nu există niciun pericol dinspre Ucraina în ceea ce priveşte calitatea aerului”.

„Din păcate, riscul poluării atmosferei şi aerului, mai ales pe teritoriul Ucrainei, este unul iminent, este foarte mare, datorită bombardamentelor care au loc acolo. A existat o evaluare a Poloniei, evaluarea noastră, făcută împreună cu specialiştii Comisiei Europene şi cu colegii specialiştii din Ucraina, astăzi arată că nu există niciun pericol care să se îndrepte spre România. Avem staţii de monitorizare 24 de ore din 24, valorile sunt normale şi valorile care cresc în anumite perioade în primul rând se datorează traficului şi condiţiilor meteo de imersiune termică. În momentul de faţă nu există nicio influenţă din direcţia Ucrainei spre zona de nord a ţării în ceea ce priveşte calitatea aerului”, mai spunea oficialul, citat de Agerpres.