Animalul care trăiește exclusiv în România. Aparține unei specii preistorice și este considerat „fosilă vie”

Animalul care trăiește exclusiv în România. Aparține unei specii preistorice și este considerat „fosilă vie”
Sursă foto: Freepik

România se poate lăuda cu o specie unică de pește. Trăindu-și zilele ascuns printre pietrele râului Vâlsan, din munții Făgăraș, se crede că aspretele a supraviețuit ultimei ere glaciare.

Aspretele este o specie de pește preistorică și totodată, una dintre speciile cu cele mai rare exemplare din Europa. Este o comoară biologică unică a României și un simbol al biodiversității românești. Descoperit în 1956, aspretele a stârnit rapid interesul cercetătorilor datorită statutului său de „fosilă vie”, potrivit Click.

Deși trăiește doar în apele râului Vâlsan, se crede că această specie are o capacitate uluitoare de adaptare la schimbările de mediu. Aspretele are o lungime de aproximativ 10-12 centimetri și este un prădător nocturn, care se hrănește cu insecte acvatice.  Ziua, stă ascuns printre pietrele din albia râului.

O specie pe cale de dispariție

Din păcate, aspretele este o specie pe cale de dispariție, cu doar câteva sute de exemplare rămase în sălbăticie. Distrugerea habitatului natural, poluarea apelor și activitățile umane sunt principalele sale amenințări. Fiind o specie protejată de lege, orice intervenție care i-ar afecta habitatul poate fi aspru sancționată.

Autoritățile și cercetătorii din România fac eforturi pentru reducerea poluării apei, restaurarea zonelor degradate ale râului Vâlsan, monitorizarea constantă a numărului de exemplare și implicarea comunităților locale, cu scopul de a conserva habitatul natural al aspretelui.

Aspretele nu este doar o raritate biologică, ci și un exemplu viu al fragilității ecosistemelor noastre. Supraviețuirea acestei specii depinde în mod direct de protejarea mediului și de reducerea intervenției umane. Educația ecologică și creșterea gradului de conștientizare, în ceea ce priveștea importanța protejării mediului, sunt esențiale pentru a asigura supraviețuirea acestui pește rar.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
00:14 - Un autobuz a evitat la limită impactul cu un bloc. 6 persoane au fost rănite în urma accidentului
23:45 - Patru oameni aflați într-o mașină Tesla au murit în Franța după ce vehiculul a ars ca o torță
23:44 - Un bărbat din Capitală a fost grav rănit în urma unui scandal. Totul a pornit de la un loc de parcare
23:13 - Șeful spionajului german avertizează: „Rusia va ataca NATO cel târziu până la sfârșitul acestui deceniu”
23:03 - Bijuterii și obiecte sacre, furate din biserici de către o călugăriță. Care este valoarea totală a bunurilor
22:52 - Nicușor Dan, despre scandalul privind planșeul de la Piața Unirii: „De doi ani Primaria Sectorului 4 spune că vrea să facă planșeul și nu e în stare să aibă un proiect să vină cu avizele”
22:28 - „Boala vampirului”, presupusa afecțiune de care suferea Vlad Țepeș. Dezvăluirile uluitoare ale unei tinere care se confruntă cu aceeași boală rară
22:05 - Emil Dumitru (PNL), după scandalul privind planșeul Unirii: Am ajuns într-o situație penibilă. Cred că trebuie să clarificăm foarte bine, pe viitor, în legislația națională, care sunt competențele Primăriei Generale și primăriilor de sector
21:57 - Nicolae Ciucă: „M-am opus Cortinei Roșii de Fier care amenință să cadă după decizia CCR, mă opun și gardurilor puse cu forța”
21:45 - Radu Miruță, despre scandalul lucrărilor la planșeul din Piața Unirii: „Niște instituții naționale nu pot să stabilească cadastrul pe suprafața cărei primării este” (VIDEO)