Animalul care a dispărut din gospodăriile românilor. Efectele fenomenului se văd la raft, prin scumpiri

Animalul care a dispărut din gospodăriile românilor. Efectele fenomenului se văd la raft, prin scumpiri
Sursa foto: Freepik / @freepik

Vaca este animalul care a dispărut treptat din gospodăriile tot mai multor români. Abia se mai găsesc în ferme, iar atunci când se găsesc, numărul exemplarelor este redus.

Fermierii evită să mai crească vite, iar asta se simte atât în abatoare, cât și pe rafturile magazinelor, acolo unde prețul este în continuă creștere. Dacă până acum, toamna era cel mai bun sezon pentru vânzarea cărnii în abatoare, anul acesta, anotimpul a adus doar disperarea proprietarilor care se confruntă cu o criză a cărnii de vaci. Abatoarele oferă serviciu de ridicare a animalelor de la fermă, iar fermieri ar fi acceptat probabil, dacă ar fi avut ce animale să dea.

„Nu sunt animale, încă avem o mare criză de materie primă. Chiar dacă s-a terminat perioada de retenție de la APIA, nu sunt animale. Noi tăiem 250 de animale pe zi și am avea necesar de 300-400 de capete, dar nu vin, nu avem”, a declarat Ștefan Tipu, proprietarul unui abator din Botoșani, potrivit agrointel.ro.

La ce preț cumpără abatorul condus de Ștefan carnea

În acest moment, abatorul condus de Ștefan oferă 15 lei în schimbul unui kilogram de carne de vacă, însă fermierii care îi acceptă oferta sunt din ce în ce mai puțini.  Mai mult decât atât, fermierii pot alege să nu se mai deplaseze până la abator pentru a aduce animalele, echipa abatorului fiind cea care ridică animalele de la fermă.

„Condiția să ne deplasăm în afara județului este ca fermierul să dea la vânzare un număr de circa 80 de capete, iar noi mergem direct cu camionul și le încărcăm direct din fermă”, a mai explicat Ștefan Tipu.

Acesta a mai declarat că plata se face pe loc către cei de la ferme, chiar dacă nu este în beneficiul abatorului.

Cum efectivele au scăzut considerabil din cauză că fermierii au renunțat la creșterea vitelor, abatorul este nevoit să facă toate aceste sacrificii pentru a funcționa. Până acum, fermierii vârstnici se ocupau de creșterea vacilor, însă tinerii care au venit la conducerea fermelor preferă să se concentreze pe alte animale.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`