Căldura excesivă nu afectează doar oamenii, ci şi animalele. Acestea tolerează mai greu temperaturile crescute, decât frigul.
Pe timp de caniculă, animalele de companie au nevoie de atenție și îngrijire, deoarece ele resimt mult mai puternic temperaturile ridicate.
Animalele de companie fac cu greu faţă temperaturilor crescute și umidității. Și asta pentru că nu transpiră şi nu îşi pot regla temperatura corporală. Fie că vorbim despre câini, despre pisici, despre papagali sau despre peşti, temperaturile mari implică un stres metabolic pentru animale.
Animalele afectate de căldură vor avea o respirație zgomotoasă, cu accese de sufocare, agitație, congestia mucoaselor, se vor deshidrata rapid, iar în unele cazuri pot chiar suferi șoc termic.
„Toate animalele suferă în această perioadă și pot apărea afecțiuni destul de grave. În primul rând au nevoie de apă. Trebuie să căutăm să mergem în zone cu iarbă, cu pământ, să ne plimbăm dimineață și seara, să avem tot timpul o sticlă cu apă cu noi”, a declarat Dr. Doru Safta, medic veterinar, potrivit stiri.tvr.ro.
Supraîncălzirea animalelor apare în circumstanțe care pot părea inofensive, dar afectează animalele, în special dacă acestea suferă de anumite afecțiuni care le pot agrava starea. Nu doar că animalele pot face insolație, dar în cazul câinilor spre exemplu, insolația poate fi mortală.
Pisicile şi câinii de casă se scot în aer liber doar dimineaţa şi seara. În rest, casa e cel mai bun mediu, dacă afară sunt temperaturi ridicate. Totodată, animalul are nevoie de o sursă permanentă de apă.
În cazul în care câinii au o blană deasă și lungă, este necesar o vizită la salon pentru o tunsoare de vară. Acest lucru va permite aerului să circule mai ușor prin blană, iar câinelui nu îi va mai fi atât de cald. Câinii nu se tund până la piele, deoarece și blana are rolul ei protector, în special în cazul expunerii la soare.
Când temperaturile cresc considerabil, unii câini cu blană scurtă sau tunşi suferă mai tare din cauza căldurii, decât alţii cu blană lungă. Trebuie să ţinem cont şi de specificaţiile rasei, adică de tipul de blană pe care îl au câinii.
De asemenea, un control de rutină odată cu sosirea verii este de importanță majoră. Dincolo de verificarea stării de sănătate, medicii vor recomanda, după caz, un program de prevenire a contactului animalului de companie cu purici și căpușe.