Animale exotice din Australia găsite în mai multe gospodării din Iași. Ce sancțiuni riscă cei care dețin animale sălbatice

Animale exotice din Australia găsite în mai multe gospodării din Iași. Ce sancțiuni riscă cei care dețin animale sălbatice
Sursă foto: Freepik

În mai multe gospodării din Iași au fost găsite animale sălbatice, păsări exotice și specii pe cale de dispariție. Animalele au fost descoperite în urma unor controale făcute de Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Iași, împreună cu Garda de Mediu Iași și Poliția din Lețcani, în perioada 12 septembrie – 7 octombrie 2024.

Canguri, șerpi, șopârle, varani, veverițe și mai multe specii de păsări exotice au fost găsite în gospodăriile românilor din Iași, fiind crescute de mai multe persoane din județ. Cu această ocazie, autoritățile atrag atenția asupra faptului că deținerea și comercializarea unor specii de animale protejate de lege poate reprezenta o încălcare a legislației.

„Polițiștii Biroului pentru Protecția Animalelor reamintesc faptul că acțiunile întreprinse pentru comercializarea, deținerea, transportul sau schimburile în orice scop a animalelor ce aparțin anumitor specii de animale autohtone protejate de lege, pot reprezenta infracțiuni și se pedepsesc conform legislației în vigoare”, a transmis IPJ Iași, potrivit Click.

Românii pot deține animale sălbatice, doar pe baza unei licențe

Legislația în vigoare prevede că o persoană poate deține animale sălbatice doar dacă dispune de o autorizație emisă de Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA).

În plus, este strict interzis să rănești, capturezi sau omori animale sălbatice. De asemenea, legislația protejează animalele în perioadele critice ale ciclului lor de viață, cum ar fi reproducerea, hibernarea sau migrația, interzicând orice acțiune care le-ar putea perturba liniștea sau le-ar distruge habitatul. Dărâmarea cuiburilor în timpul acestor perioade este, de asemenea, interzisă.

Traficul și deținerea ilegală de animale sălbatice și exotice pot avea consecințe grave asupra ecosistemelor. Astfel, controalele efectuate de autorități au ca principal scop protejarea faunei și biodiversității locale.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`