Agenţia Naţională de Integritate transmite că adoptarea celor două proiecte de modificare a Legii 176/2010 privind funcţionarea instituţiei ar afecta iremediabil activitatea acesteia, diminuând sancţiunile aplicate, contrar unei decizii a Curţii Constituţionale.
ANI arată că proiectele în cauză urmăresc modificarea articolului 25, alin. (2) din Legea nr. 176/2010 în sensul în care persoanele care s-au aflat în stare de incompatibilitate sau conflict de interese să poată ocupa orice altă funcţie, cu excepţia celei care a generat incidentul de integritate.
„Agenţia Naţională de Integritate consideră că adoptarea acestor propuneri ar afecta iremediabil activitatea de evaluare desfăşurată de inspectorii de integritate, eliminând complet caracterul disuasiv al sancţiunilor aplicate, precum şi obiectivele asumate în contextul Mecanismului de Cooperare şi Verificare”, se spune în comunicatul instituţiei.
”Astfel, cele două propuneri legislative urmăresc diminuarea sancțiunilor ce decurg din încălcarea regimului conflictelor de interese și al incompatibilităților în așa fel încât persoana în cauză să nu mai poată ocupa aceeași funcție eligibilă care a generat starea de incompatibilitate ori conflictul de interese, dar să poată ocupa orice altă funcție aleasă ori numită. Mai mult, prin aceste propuneri se instituie posibilitatea rotirii în funcțiile publice în condițiile în care sunt incompatibili sau în conflict de interese.
Spre exemplu, o persoană care a încălcat regimul conflictelor de interese sau al incompatibilităților în exercitarea calității de ales local (e.g. un primar, un consilier local etc.) ar putea candida pentru un mandat de membru al Parlamentului (e.g. senator)”, se mai precizează în document.
Potrivit Deciziei Curţii Constituţionale nr. 418/2014, „a accepta interpretarea conform căreia unei persoane constatate a fi în stare de incompatibilitate sau conflict de interese îi este interzis să mai ocupe doar funcţia care a generat starea de incompatibilitate sau conflictul de interese, putând, în schimb ocupa orice altă funcţie eligibilă, ar pune, practic, la îndemâna categoriilor de persoane vizate de Legea 176/2010 un procedeu extrem de simplu de eludare a legii şi aplicabilităţii sancţiunilor instituite de aceasta, aspect de neconceput într-un stat de drept”, aminteşte ANI.
Agenţia menţionează că a transmis instituţiilor relevante nu mai puţin de patru puncte de vedere cu privire la propunerile legislative de modificare a art. 25, alin. (2).
Camera Deputaţilor a adoptat tacit, miercuri, cele două proiecte de modificare a legii ANI, constatând apoi că a fost „o eroare”, deoarece, procedural, Senatul este prima cameră sesizată.