ANI a sesizat parchetul Înaltei Curți de Casație și Justițe cercetarea pentru conflict de interese pe deputatul PSD Anghel Stanciu.
Potrivit unui comunicat de presă al ANI, deputatul PSD este acuzat că și-a angajat fiul și nora la Biroul Palarmentar din Iași, din cedembrie 2008, aceștia câștigând aproximativ 12.500 de euro.
În urma evaluărilor demarate la data de 28.06.2011, ANI a constatat că Stanciu Anghel, deputat în Parlamentul României, a propus angajarea și a avizat contractele individuale de muncă privind angajarea lui Stanciu Anghel Cătălin și Stanciu Eleonora Maria, fiul și nora acestuia, în perioada 15.12.2008 – în prezent, în funcțiile de referenți în cadrul Biroului Parlamentar – Circumscripția electorală nr. 24 Iași, încălcând, astfel, prevederile Legii nr. 161 din 19 aprilie 2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi în mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei.
Beneficiul patrimonial obţinut, în perioada 15.12.2008 – în prezent, de către Stanciu Anghel Cătălin și Stanciu Eleonora Maria, fiul și nora lui Stanciu Anghel, a fost de 53.868 Lei (aproximativ 12.527 Euro).
Astfel, ANI a sesizat Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție , cu privire la posibila săvârşire de către STANCIU ANGHEL, Deputat în Parlamentul României, a infracţiunii de conflict de interese, prevăzută şi pedepsită de art. 2531 din Codul Penal al României și iniţierea demersurilor prevăzute de art. 22, alin. (2) din Legea 176/2010, în vederea anulării contractelor încheiate cu încălcarea prevederilor legale privind conflictul de interese.
Complementar, fapta persoanei cu privire la care s-a constatat nerespectarea regimului juridic al conflictului de interese constituie temei pentru eliberarea din funcție, precum şi interdicția de a mai ocupa o funcție sau o demnitate publică pe o perioadă de 3 ani de la data rămânerii definitive a raportului, ori, după caz, constituie abatere disciplinară și se sancționează potrivit reglementărilor aplicabile demnității și funcției respective.
Beneficiul patrimonial total, obţinut de rudele celor 14 membri ai Parlamentul României, în urma angajării prin nerespectarea regimului juridic al conflictului de interese, este de 501.983 Lei (aproximativ 118.700 Euro).