Agenția Națională de Integritate (ANI) a sesizat Parchetul instanței supreme în cazul Ecaterinei Andronescu pentru conflict de interese, se arată într-un comunicat de presă al instituției.
Potrivit inspectorilor ANI, Ecaterina Andronescu a încălcat regimul juridic privind conflictul de interese în materie administrativă. În perioada în care era ministru al Educației, din documentele transmise de către A.M.P.O.S.D.R.U, nu rezultă faptul că Ecaterina Andronescu s-a suspendat din funcția de manager de proiect.
ANI s-a sesizat cu privire la nerespectarea de către Andronescu, rector al Universității Polithenica din București, a regimului juridic al conflictului de interese.
„Începând cu anul 2004, doamna Ecaterina ANDRONESCU exercită funcţia de Rector şi ordonator de credite al Universităţii POLITEHNICA din Bucureşti. În perioada 2000 – 2003 şi, respectiv, 2008 – 2009, mandatul de Rector şi ordonator de credite al Universităţii POLITEHNICA din Bucureşti a fost întrerupt pentru îndeplinirea demnității publice de Ministru al Ministerului Educaţiei şi Cercetării, respectiv, al Ministerului Educației, Cercetării și Inovării. În prezent, doamna Ecaterina ANDRONESCU se află în exercitarea celui de-al patrulea mandat consecutiv de Parlamentar (1996 – 2008 – Deputat în Parlamentul României și 2008 – prezent – Senator în Parlamentul României)”, se arată în comunicat.
Inspectorii ANI susțin că sub aspect procedural, la data de 08.04.2011, au fost îndeplinite cerințele Legii nr. 176/2010 în ceea ce privește informarea persoanei evaluate, Ecaterina ANDRONESCU fiind înştiinţată, prin intermediul 46000/G/I.I., recomandate (confirmare de primire datată 12.04.2011), cu privire la declanșarea procedurii de evaluare, precum și cu privire la drepturile sale de a fi asistată sau reprezentată de un avocat şi de a prezenta date sau informații pe care le consideră necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris.
Pe 27.05.2011, avocatul Ecaterinei Andronescu s-a prezentat la sediul ANI, unde a luat la cunoștință faptul că au fost identificare elemente în sensul existenței conflictului de interese, precum și de informațiile și datele cuprinse în dosarul de evaluare și a depus la dosarul cauzei punctul de vedere al persoanei evaluate.
În urma evaluărilor efectuate, inspectorul de integirtate a considerat că fostul ministru a încălcat regimul juridic privind conflictul de interese în materie administrativă, ca urmare a obținerii unui beneficiu patrimonial și a semnării, cu încălcare prevederilor legale referitoare la conflictul de interese, în calitate de Rector al Universității Politehnica din București.
Astfel, inspectorii de intergirtate au făcut demersuri pentru anularea contractelor încheiate cu încălcarea prevederilor legale privind conflictul de interese. Complementar, fapta persoanei cu privire la care s-a constatat nerespectarea regimului juridic al conflictului de interese constituie temei pentru eliberarea din funcţie, precum şi interdicţia de a mai ocupa o funcţie sau o demnitate publică pe o perioadă de 3 ani de la data rămânerii definitive a raportului, ori, după caz, constituie abatere disciplinară şi se sancţionează potrivit reglementărilor aplicabile demnităţii şi funcţiei respective.