ANI a cerut confiscarea a peste 360.000 lei de la Şoric, fostul şef al IPJ Neamţ

Publicat: 01 06. 2011, 12:02

Inspectorii Agenţiei Naţionale de Integritate au cerut confiscarea unei sume de bani de la comisarul Aurelian Şoric, pe care acesta nu o poate justifica. Este vorba despre peste 360.000 de lei, sumă care reprezintă diferenţa dintre averea dobândită şi veniturile realizate în perioada în care a fost şef al Inspectoratului Judeţean de Poliţie din Neamţ.

ANI s-a sesizat din oficiu pe 18 noiembrie 2010, cu privire la faptul că Aurelian Vasea Şoric ar fi acumulat, în perioada exercitării funcţiei publice de ofiţer de poliţie (1996 – 2010), împreună cu familia, o avere care depășește veniturile realizate.

Aurelian Şoric a fost promovat în funcţia de şef al IPJ Neamţ pe 26 iunie 2006, ocupând această funcţie până la 23 noiembrie 2010. Comisarul s-a prezentat la sediul ANI pe 8 februarie, 28 martie şi 30 mai, când a fost informat cu privire la faptul că au fost identificate diferenţe semnificative între averea dobândită şi veniturile realizate, a prezentat un punct de vedere în acest sens şi a luat cunoştinţă de informaţiile şi datele cuprinse în dosarul de evaluare.

Vezi AICI concluziile inspectorilor ANI

În perioada 1996 – 2010, veniturile salariale realizate de soţii Şoric au fost în cuantum total de 1.017.669,17 lei, iar veniturile totale obţinute din alte surse au fost de 1.239.260,15 lei.

ANI a dispus sesizarea Comisiei de Cercetare a Averilor de pe lângă Curtea de Apel Bacău pentru iniţierea procedurilor de confiscare a sumelor de bani cu caracter nejustificat, dobândite în perioada exercitării funcţiei publice de ofiţer de poliţie (1996 – 2010) de către Aurelian Şoric şi constatarea stării de incompatibilitate. Persoana a cărei declaraţie de avere a fost supusă evaluării, fiind identificate diferenţe semnificative, este considerată incompatibilă.

Comisarul Aurelian Şoric a fost judecat de Consiliul Superior de Disciplină, la solicitarea ministrului Internelor, pentru afirmaţiile şi comportamentul avute în urma asasinării lui Gheorghiţă Mararu, în 14 noiembrie 2010, şi pentru modul în care a condus IPJ Neamţ.

De asemenea, atât comisarul Şoric, cât şi adjuncţii săi şi alţi ofiţeri cu funcţii de conducere de la IPJ Neamţ au fost cercetaţi disciplinar pentru neregulile găsite în urma verificărilor Corpului de Control, printre care interesul scăzut pentru anchetarea celor trei grupări infracţionale din judeţ.