Angajaților CE Oltenia nu li se recunosc condițiile grele de muncă. Lider de sindicat: Ministerul Muncii și Casa Națională de Pensii refuză să aplice legea. Colegi de-ai noștri mor cu legea-n mână (VIDEO)

Angajaților CE Oltenia nu li se recunosc condițiile grele de muncă. Lider de sindicat: Ministerul Muncii și Casa Națională de Pensii refuză să aplice legea. Colegi de-ai noștri mor cu legea-n mână (VIDEO)
Muncitor în Cariera Jilț din Gorj. Captură Video B1 TV

Angajații Complexului Energetic Oltenia (CEO) au protestat, luni, în fața Curții Supreme, nemulțumiți că Guvernul României, prin Ministerul Muncii și Casa Națională de Pensii, nu aplică o lege ce recunoaște condițiile grele în care ei sunt nevoiți să lucreze. Manu Tomescu, vicepreședintele Sindicatului Energia Rovinari, a declarat, pentru B1 TV, că în medie mor 40 – 50 de angajați ai CEO anual din cauza condițiilor grele de muncă. Aceștia nu mai apucă să încaseze pensia pentru care au cotizat o viață.

Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Politica Zilei”, moderată de Ioana Constantin pe B1 TV.

Angajaților CEO nu li se recunosc condițiile grele de muncă, deși ele sunt prevăzute într-o lege

„Nu se aplică o lege care recunoaște condițiile de muncă în care-și desfășoară activitatea angajații din CEO. Acești mineri și energeticieni vedeți în ce condiții muncesc… Pur și simplu suntem batjocoriți de Guvernul României, pentru că aceste condiții de muncă nu au fost născocite de noi, nu au fost o invenție, nu a fost ceva nou creat pentru a ne face nouă o favoare. Aceste condiții de muncă erau prevăzute în legislație, dar nu erau recunoscute de angajatorul nostru. Prin muncă sindicală, am convins Parlamentul în 2020 că muncim în aceste condiții, ne-au recunoscut aceste condiții pevăzute în lege. Numai că atunci când a fost să le aplice, Guvernul, prin funcționarii de la Ministerul Muncii și Casa Națională de Pensii, au refuzat să aplice legea.

Dacă legea se aplică, colegii au șansa la viață. Legea spune că un salariat dintr-o carieră minieră de suprafață sau o termocentrală de cărbune dacă are 30 de ani de contributivitate, din care cel puțin 25 lucrați în acele condiții, și vârsta de 52 de ani beneficiază de pensie la limită de vârstă, nu pensie anticipată.

Noi am început această luptă și pe cale juridică, ducând la sesizarea Curții Supreme pe această lege, pentru că mai multe curți d apel din țară ne-au dat dreptate și au obligat casele de pensii să pună în aplicare legea, dar funcționarii de la Ministerul Muncii, începând cu ministrul Muncii, refuză în continuare să aplice această legea, invocând tot felul de motive, că impact bugetar… Invocă impactul bugetar când oricum România a luat 2,8 miliarde doar pe închiderea noastră, închiderea acestei activități”, a explicat Manu Tomescu.

Lider de sindicat: În medie, 40 – 50 de angajați ai CEO mor anual

Acesta a susținut apoi că, în medie, 40 – 50 dintre colegii lor mor anual din cauza condițiilor grele de muncă. El a precizat că și azi-noapte a decedat un salariat al CEO, deși n-avea nici 60 de ani.

„Salariații CEO se simt abandonați în România, se simt de parcă sunt tratați ca niște cetățeni de mâna a treia și asta chiar cu legea-n mână. Colegul meu care a murit azi-noapte pe patul de spital a murit cu legea-n mână.

Colegii mei care mor fără să aibă șansa să beneficieze la asigurările sociale după 30 – 40 de ani de muncă și nu mai apucă… pentru noi… de asta am spus că e genocid social, că parcă toate probleme s-au abătut asupra noastră, apăsând din ce în ce mai tare”, a mai spus Manu Tomescu, pentru B1 TV.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`