Angajaţii Poştei Române vor intra în grevă de avertisment miercuri și amenință cu greva generală: „Aproape jumătate din populaţia României va avea de suferit”

Angajaţii Poştei Române vor intra în grevă de avertisment miercuri și amenință cu greva generală: „Aproape jumătate din populaţia României va avea de suferit”
Sursa Foto: Facebook/Compania Naţională Poşta Română.

Angajaţii Poştei Române vor intra în grevă de avertisment miercuri dimineaţa, iar dacă negocierile privind contractul colectiv de muncă nu vor fi satisfăcătoare, vor intra în grevă generală. Mircea Burlacu, vicepreşedintele Blocului Naţional Sindical (BNS), a transmis că greva o să afecteze milioane de români, printre care pensionari, cei care primesc ajutoare sociale și beneficiarii altor stimulente. Cu greva generală mai amenință o parte din personalul sanitar și angajații din primării.

Angajaţii Poştei Române, pe punctul de a declanșa greva generală

„Mâine, 20 martie, între orele 8:00 şi 10:00, va avea loc greva de avertisment în cadrul Companiei Naţionale Poşta Română, având în vedere situaţia conflictuală gravă din Poşta Română.

Facem această precizare, pentru că dacă se va ajunge în situaţia grevei propriu-zise, a grevei generale, în cadrul companiei Poşta Română, aproape jumătate din populaţia României va avea de suferit ţinând cont de obiectul de activitate al Poştei Române, acela de a distribui pensiile către peste 5 milioane de pensionari, de a distribui toate ajutoarele sociale şi alte beneficii pe care Ministerul Muncii le acordă persoanelor aflate în situaţii de subzistenţă.

Nu în ultimul rând, ţinând cont că Poşta Română distribuie toate citaţiile şi convocările de ordin procedural ale instanţelor de judecată, problema de disfuncţionalitate în cadrul ţării va fi una majoră”, a declarat Mircea Burlacu, citat de Agerpres.

El a precizat apoi că greva propriu-zisă va fi declanșată „într-un termen rezonabil între 2 şi 5 zile”. Aceasta va presupune „oprirea lucrului în compania Poşta Română”.

Burlacu (BNS): Peste două treimi din salariaţii Poştei Române primesc salariul minim pe economie

Liderul de sindicat a mai afirmat că până acum nu s-a ajuns la niciun acord pe tema contractului colectiv de muncă și a detaliat revendicările angajaților: „La momentul de faţă, peste două treimi din salariaţii Poştei Române sunt la nivelul minim de subzistenţă, aceştia fiind salarizaţi cu salariul minim pe economie. Raportat la această situaţie, revendicările pe care le-am avut în cadrul negocierilor colective, a fost vorba despre o creştere salarială de 400 de lei net şi o creştere a sporului de loialitate cu un procent între 5% şi 10%. Restul a fost să se menţină textul contractului colectiv de muncă în forma în care a fost agreat la negocierea anterioară textul care reglementează în general drepturile şi obligaţiile părţilor prin contractul de muncă. Nu s-a ajuns la niciun consens până la momentul de faţă”.

Mircea Burlacu l-a acuzat apoi pe Valentin Ştefan, directorul general al Poștei Române, că nu a fost niciodată interesat de negocierea colectivă și nu a participat la niciuna dintre ședințele pe această temă.

„În paralel, vizavi de faptul că negocierea colectivă la nivel de unitate este o obligaţie de la care nu se poate sustrage nici angajatorul şi nici lucrătorii în toate formele lor de organizare, directorul general Valentin Ştefan nu a dat curs acestei obligaţii prevăzute imperativ în lege, în timp ce a negociat în paralel un alt tip de act juridic nelegal, cu o organizaţie sindicală care nu avea capacitatea juridică de a negocia colectiv, organizaţie sindicală care a fost constituită cu concursul a doi directori general ai Poştei Române – fostul şi actualul – cu scopul de a nu mai avea un contract colectiv de muncă în unitate. De altfel, directorul general s-a exprimat public spunând că un contract colectiv de muncă la nivel de unitate nu este necesar, lucru care a fost transmis şi salariaţilor”, a mai declarat viceliderul BNS.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`