Angajații MAI și MApN, programați la vaccinare înainte de 15 ianuarie. Valeriu Gheorghiță: Imunizarea lor nu a început mai devreme / Situația particulară a pensionarilor militari (VIDEO)

Publicat: 19 01. 2021, 17:02

Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare anticoronavirus, a declarat, luni, că Ministerul Apărării Naționale dispune de centre de vaccinare proprii deservite de personalul propriu. O situație similară e și în cazul Ministerului de Interne. Medicul militar a precizat că el crede că angajații și pensionarii din cele două sisteme s-au putut programa la centrele respective înainte de data de 15 ianuarie, când a început programarea populației generale în cadrul celei a doua etape. Totuși, a precizat Gheorghiță, chiar dacă s-au putut programa mai devreme, vaccinarea lor a început tot de pe 15 / 18 ianuarie. Întrebat dacă se vaccinează și pensionarii militari, dat fiind că în acest sistem ieșirea la pensie are loc cu mult înainte de vârsta de 65 de ani, Gheorghiță a subliniat că se respectă strategia de vaccinare: doar persoanele peste 65 de ani și cele cu boli cronice.

La rândul său, doctorul Călin Alexandru, de la Departamentul pentru Situații de Urgență, a susținut că centrele de vaccinare din rețeaua MAI au funcționat și în prima etapă a campaniei, atunci fiind imunizat personalul medical, cel paramedical și piloții de elicoptere. Urmează cei din inspectoratele de poliție și jandarmi. Alexandru a precizat că, după ce va fi vaccinat tot personalul interesat, centrele de vaccinare ale MAI ar putea fi puse la dispoziția populației generale.

Angajații MAI și MApN, programați la vaccinare înainte de 15 ianuarie. Valeriu Gheorghiță: Imunizarea lor nu a început mai devreme / Situația particulară a pensionarilor militari

Valeriu Gheorghiță, despre vaccinarea anti-COVID-19 a personalului din Ministerul Apărării și Ministerul de Interne

Coordonatorul campaniei de vaccinare a fost rugat să explice cum se derulează lucrurile în cazul ministerelor care au propria rețea de sănătate. De exemplu, Ministerul Apărării a postat pe Facebook că pensionarii, veteranii, văduvele vor fi planificați prin intermediul centrelor militare județele și că au instruit personal care, începând din 11 ianuarie, deci înainte de debutul celei de-a doua etape de vaccinere, să preia apeluri de la personalul militar.

Întrebat dacă angajații din MApN, rudele, pensionarii militari au putut să se programeze din data de 11 ianuarie, deci înaintea populației generale, Valeriu Gheorghiță a răspuns: „Există un număr de centre de vaccinare care sunt în rețeaua Ministerului Apărării Naționale, același sistem e și în Ministerul Afacerilor Interne. Modalitatea de programare au stabilit-o în cadrul MApN tocmai pentru că aceste centre sunt deservite de personal propriu din structurile MApN, care au un număr limitat de locuri disponibile pentru a nu crea această interferență, respectiv programarea prin platformă unde se pot programa și alte persoane. A fost această modalitate în care programarea să se efectueze la nivelul fiecărui centru județean”.

Întrebat dacă practic au putut să se programeze dinainte cei din Ministerul Apărării, Ministerul de Interne, SRI, STS și cine mai are spitale proprii, Gheogrhiță a răspuns: „Cred că au putut să se programeze, dar vaccinarea tot din data de 15 a început sau din data de 18, la majoritatea centrelor”.

Chestionat dacă se vaccinează și pensionarii militari, dat fiind că în acest sistem ieșirea la pensie are loc cu mult înainte de vârsta de 65 de ani, medicul a răspuns: „Se respectă strategia, deci doar cei peste 65 de ani și cei cu boli cronice”.

Gheorghită a mai precizat că Ministerul Transporturilor nu are centre de vaccinare pe care le gestinează, deși are spitale proprii.

Medicul a mai afirmat că, până în acest moment,au fost distribuiteîn țară 331.097 de doze. În stoc se regăsesc 268.883 de doze, la care se adaugă 14.000 de la Moderna.Despre problemele cu platforma online, Valeriu Gheorghițăa susținutcă astfel de situații sunt și în alte țări, inclusiv Germania, iar „noi încercăm din mers să le corectăm”.

Călin Alexandru: Centrele de vaccinare ale MAI ar putea fi folosite, în viitor, și pentru imunizarea populației generale

Doctorul Călin Alexandru, de la Departamentul pentru Situații de Urgență, a precizat apoi că în rețeaua MAI sunt centre de vaccinare care au funcționat și în prima etapă a campaniei, „pentru că avem personal medical, avem personal paramedical și sunt inclusiv piloții de elicoptere care sunt asimilați acestor categorii, deci au fost vaccinări și în etapa I”.

„Acum am deschis centre suplimentare în care preluăm colegii din etapa a doua, cei de la inspectoratele de poliție și jandarmi și avem o discuție, în contextul în care terminăm de vacciant tot personalul, centrele să fie disponibile și pentru vaccinarea populației generale, dacă va fi nevoie”, a mai afirmat Călin Alexandru.