Angajații din educație continuă protestele și joi în mai multe județe din țară. Ei vor picheta prefecturile din Iaşi, Galaţi, Vaslui, Călăraşi, Timiş, Vrancea şi Sălaj. Nemulțumirile lor sunt legate de salarii și de faptul că anul viitor Educația va primi cel mai mic buget din istoria recentă a României, deși o lege impune un buget de minim 6% din PIB. Această țintă nu a fost niciodată atinsă.
Potrivit Federație Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), peste 700 de membri de sindicat, în majoritate personal nedidactic, au protestat miercuri în faţa Parlamentului României. Manifestațiile continuă joi, în fața prefecturilor din mai multe orașe, și vineri.
Nemulțumirile sunt de natură salarială, în condiţiile în care veniturile nete ale acestei categorii de salariaţi sunt cuprinse între 1.700 şi 2.200 de lei, și legate de neacordarea unor sporuri și neplata orelor suplimentare.
„Nu e uşor să protestezi când afară sunt temperaturi atât de scăzute, dar colegilor noştri pur şi simplu le-a ajuns cuţitul la os. Guvernanţii trebuie să înţeleagă faptul că un venit de 1.700 – 2.200 de lei, lunar, cât au colegii noştri, personal nedidactic, este o sumă din care nimeni nu poate nici măcar să supravieţuiască în aceste vremuri în care utilităţile şi preţurile la produsele de larg consum au preţuri scandalos de mari. Aceşti oameni au dreptul la o viaţă mult mai bună, alături de familiile lor, iar noi vom face tot posibilul pentru a le obţine acest drept”, a declarat preşedintele FSLI, Simion Hăncescu, potrivit unui comunicat.
Sindicaliștii sunt nemulțumiți și de faptul că bugetul Educației pentru anul viitor nu va fi de 6% din PIB, cum prevede legea, ci doar 3,2%, din care 2,1% prin Ministerul Educaţiei şi 1,1% prin autorităţile locale şi pentru învăţământul superior.
Însă Ligia Deca, ministrul Eeducației, nu dă semne că e nemulțumită de situație, ba dimpotrivă:
„Finanțarea învățământului superior ajunge la o sumă record – 5,45 de miliarde de lei – în contextul în care urmărim să punem un mai mare accent pe calitate, prin creșterea ponderii finanțării alocate în baza unor criterii de performanță de la 26,5% la 30%.
Sigur că echipa Ministerului Educației și-ar fi dorit creșteri mai mari ale bugetului educației. Însă, așa cum știm, Guvernul României trebuie să țină sub control deficitul bugetar.
Vorbim, totodată, despre un buget de tranziție către o alocare justă pentru acest sector crucial ca importanță pentru viitorul României, ce se va sprijini pe reformele cuprinse în noul pachet legislativ, în acord cu viziunea România Educată”, a scris recent Ligia Deca, într-o postare pe Facebook.
Ea a mai precizat că majorările de salarii sunt „moderate”, dar ele vor fi actualizate ulterior prin reforma sistemului public de salarizare prevăzută în PNRR.